01. 08. 2021.
Potrošačka korpa 1.841 KM, neto plata 811

Potrošačka korpa 1.841 KM, neto plata 811

Za pristojan život već godinama malo i dvije plate

Ova korpa je na kraju prošle godine u Srpskoj za četvoročlanu porodicu iznosila 1.849 maraka, podaci su Saveza sindikata RS.

Ta cifra je bila i tokom čitave godine uz male promjene od 50 maraka u ljetnim mjesecima.

Ipak, ono što zabrinjava i sindikalce, ali i Udruženje potrošača RS, je činjenica da sindikalna korpa za porodicu u Srpskoj vrijedi više od dvije plate i da se to ne mijenja već godinama.

Pošto je prosječna plata u RS oko 850 maraka jasno se vidi se da ni dvije plate u porodici nisu dovoljne za sindikalnu potrošačku korpu za mjeseca dana i da svakog mjeseca mora da se pronađe još par stotina maraka kako bi se premostilo do plate.

Naravno, punjenje sindikalne korpe za porodicu sa minimalno četiri člana izgleda još strašnije ukoliko samo jedan član porodice radi ili ukoliko su primanja u porodici manja od prosječne plate. Onda se preživljavanje mjeseca pretvara u borbu za goli život.

Više od polovine korpe zauzima prehrana, stanovanje i komunalne usluge. Na ove stavke četvoročlana porodica u Srpskoj mjesečno izdvaja čak oko 1.200 maraka. Ostatak novca odlazi na odjeću, obuću, higijenu, prevoz…

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže za “Novosti” da ono što može da ohrabri građane jeste da su cijene prehrambenih proizvoda u Republici Srpskoj stabilne u posljednjih nekoliko godina i da nema većih skokova.

On kaže da su se građani u Srpskoj već, nažalost, navikli da su malo dve plate za četvoročlanu porodicu i to je ono što zabrinjava.

– Građani u Srpskoj, velika većina, mora oprezno da kupuje i troši novac tokom mjeseca. Tako se kupuje sve manje mesa, voća, odjeće i obuće, a sve da bi se razvukao novac do sljedeće plate. Kada na to dođu poskupljenja, pogotovo voća i povrća, gde su i najveće oscilacije cijena, onda se to osjeti i na mjesečnom budžetu – navodi Petrović.

KREDIT ILI MINUS

EKONOMSKI stručnjaci kažu za “Novosti” da zbog viskokih cijena proizvoda, a malih plata, građani žive na kredit i od minusa.

– Jedino ko profitira na račun malih plata a visokih cijena su banke i razne mikrokreditne organizacije koje građanima nude razne minuse i kredite, pojašnjavaju ekonomisti.

UVOZ DIŽE CIJENE

Najveći problem za život naših građana i njihovu kupovnu moć je uvoz. Mi sada u RS, ali i u BiH, imamo oko 60 odsto uvoznih prehrambenih proizvoda koje naši građani prosto moraju da kupuju jer nema domaćih. Zbog tog uvoza i cijene su visoke pa diktiraju i mjesečni budžet, pojašnjava Petrović za beogradske Novosti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender