25. 07. 2021.
Banjaluka neće dobiti suvenirnicu ni ove godine

Banjaluka neće dobiti suvenirnicu ni ove godine

Banjaluka neće dobiti suvenirnicu ni ove godine

“Nažalost, vjerovatno ni ove godine nećemo uspjeti otvoriti jedno prodajno mjesto, gdje bi se mogli kupiti svi suveniri našeg grada. Čim se pojavi neki adekvatan prostor napravićemo suvenirnicu, jer gradnja novog objekta nije realna priča, pošto je budžetski okvir ove godine dosta smanjen”, kazao je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluke.

Dodaje da se trenutno traži odgovarajući prostor koji je u vlasništvu grada.

“Sada idemo na to da pregledamo prazne poslovne prostore koji su u vlasništvu grada, ali koji su u strogom centru, jer jedan takav objekat mora biti na takvoj lokaciji. Ukoliko nađemo odgovarajući objekat i grad nam ga ustupi na korištenje odmah ćemo krenuti u realizaciju jedne takve prodavnice”, priča Barašin.

Ističe da je namjera TOBL da otvaranjem velike zvanične suvenirnice okupi sve vrste zanatlija i na taj način ponudi široku lepezu proizvoda potencijalnim kupcima.

“Idemo na to da prodajna mjesta okupe različite oblasti proizvodnje, na taj način bismo obezbijedili posao mnogim zanatlijama i imali široku i privlačnu ponudu suvenira. Trenutno sarađujemo s jednim brojem zanatskih radnji i s Udruženjem proizvođača suvenira, od kojih uzimamo proizvode”, rekao je Barašin.

Zasad suveniri mogu da se kupe na info-pultovima TOBL u Ulici bana Lazarevića i Kralja Petra I Karađorđevića, preko puta hotela “Palas”, te u dvije galerije u gradu.

Cijene se kreću od nekoliko maraka za manje suvenire, kao što su privjesci za ključeve i magneti, pa do institucionalnih suvenira, kao što je pozlaćeni list divljeg kestena, koji košta 220 KM.

Banjalučanka Jovana Surtov kaže kako je imala problema prilikom pronalaska suvenira u gradu u kojem se rodila, a koje je htjela da pokloni gostima iz inostranstva.

“Prvo sam se mučila da pronađem prodavnicu gdje se prodaju suveniri, a kada sam je našla onda sam naišla na izuzetno slabu ponudu i visoke cijene. List kestena stvarno fino izgleda, ali cijena od 220 KM je previsoka i stvarno ne zna ko može da priušti nešto tako sebi”, ispričala je ona.

Promocija grada u Briselu

Turistička organizacija grada Banjaluka zajedno s Turističkom organizacijom Republike Srpske predstaviće se na 57. međunarodnom sajmu turizma “Holiday fair 2015”, koji će biti održan od 5. do 9. februara u Briselu.

Kako je saopšteno iz Turističke organizacije Banjaluka, nastup na ovom sajmu, u organizaciji Predstavništva RS u Belgiji, biće iskorišten za promociju turističke ponude grada kroz promotivni materijal i prezentaciju na samom štandu.

“Na taj način pokušaćemo animirati pomenute subjekte da uvrste Banjaluku u svoju ponudu”, ističu u TOBL.

Naime, sajam “Holiday fair” je najposjećeniji sajam turizma u Belgiji i jedan od posjećenijih u Evropi. Na sajmu nastupa oko 800 izlagača iz 65 zemalja, pišu Nezavisne novine.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender