31. 07. 2021.
Nepropisna parkiranja u Ulici Zdrave Korde: Jedva prolazi i hitna pomoć

Nepropisna parkiranja u Ulici Zdrave Korde: Jedva prolazi i hitna pomoć

Nepropisna parkiranja u Ulici Zdrave Korde: Jedva prolazi i hitna pomoć

Takva je situacija u blizini Poliklinike, Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja i Fonda zdravstvenog osiguranja, gdje su gužve i zastoji svakodnevni, a mještani i svi koji prolaze ovuda ili ovjeravaju zdravstvene knjižice ogorčeni su na nesavjesne vozače, gradske vlasti i pauk službu, ali i na institucije koje su sve redom “nagurane” u strogi centar grada, koji na preko 80.000 automobila ima manje od 4.000 parking-mjesta!

Niko ne poštuje zabranu parkiranja

Tako je u Ulici Zdrave Korde gdje tokom većeg dijela dana traje zastoj saobraćaja jer se vozači parkiraju na saobraćajnici na kojoj je zabranjeno parkiranje i zaustavljanje, da bi ovjerili zdravstvene knjižice.

Do 16.30 časova, koliko traje radno vrijeme fonda, u krugu od kilometar prilično je teško naći parking-mjesto, pa poslije nekoliko krugova po centru i po naselju, vozači često odlučuju da se zaustave na samoj saobraćajnici, što stvara zastoj i gužvu, a imajući u vidu da istu ulicu koriste i vozila hitne pomoći, problem je još veći.

Na dijelu kolovoza gdje je jasno postavljen znak zabrane zaustavljanja i parkiranja, u oba smjera, dolazi do neviđenih gužvi i blokade saobraćaja, kako za obične učesnike, tako i za vozila hitne pomoći i ambulante. Na svakih nekoliko dana prođe saobraćajni policajac koji tek nekoga i opomene, a gotovo nikada i da napiše kaznu.

A “pauk”, to je priča za sebe! Ukoliko je vozilo vrijednosti iznad 20.000 maraka zaustavljeno na zoni zabrane, taj isti kamion-pauk samo “izbaci” žmigavac i zaobiđe ga. Vjerovatno zato što se plaše da oštete vozilo, ili se plaše ko zapravo vozi taj automobil. Žalosno je da grad Banjaluka ništa ne rješava u vezi s ovim pitanjem, već godinama unazad – kaže Banjalučanin Boris Čolić.

Hitno rasteretiti centar

Problem Banjaluke, osim manjka parkinga i sve većeg broja automobila, jeste i činjenica da se ništa ne radi u vezi s pitanjem rasterećenja centra grada, odnosno najužeg gradskog jezgra kada je riječ o preseljenju institucija i servisa sa građane.

Tako se ovjeravanje zdravstvenih knjižica, koje je samo po sebi prevaziđen, skup i nepotreban sistem evidencije, vrši u najzakrčenijem dijelu grada u kojem ionako nema ni blizu dovoljno mjesta za stanare, pacijente bolnice ili zaposlene u nekim od nebrojenih gradskih i državnih institucija koje se nalaze u krugu od dvjestotinak metara.

– Problem sa parkingom je ovdje izražen oduvijek. Stambeno naselje je u neposrednoj blizini, a imate tu bolnice, institucije, privatne firme i ustanove kojima u startu treba najmanje po tridesetak mjesta samo za zaposlene, ne računajući korisnike usluga koje oni pružaju.

“Pauk” kruži stalno, ali ni deset “paukova” ne bi stigli to da urede. Nije rješenje “pauk”, nego da se naprave efikasni parkinzi i naravno da se neke od institucija izmjeste u druge krajeve grada, ne mora sve da bude u strogom centru, pa nije ovo selo. Još malo pa će to morati da se rješava, jer automobila je previše, i previše toga se nalazi u centru grada, a umjesto da se bilo šta izmješta, još se grade i doseljavaju i nove firme – kaže mještanin Borislav Jovanović.

Planirana gradnja novih parkinga

Ukupan prihod Odsjeka za parkinge i garaže u prošloj godini iznosio je preko tri miliona maraka. “Pauk” je u 2014. godini imao ukupno 2.223 intervencije, a blokirano je 2.011 vozila. Grad Banjaluka upravlja sa 3.712 parking-mjesta, a za 2015. godinu, planirana je izgradnja novih parkinga u ulicama Meše Selimovića, Nikole Pašića, Vidovdanskoj i Ravnogorskoj.

.
(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender