31. 07. 2021.
Pretprošle godine maligne bolesti odnijele 2.927 života u Srpskoj

Pretprošle godine maligne bolesti odnijele 2.927 života u Srpskoj

Pretprošle godine maligne bolesti odnijele 2.927 života u Srpskoj

Broj novootkrivenih slučajeva malignih bolesti u 2012. godini iznosio je 5.478, od kojih 2.849 muškaraca i 2.629 žena, dok je stopa incidence za muškarce iznosila 205,8, a za žene 182,0 na 100.000 stanovnika, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite povodom Svjetskog dana borbe protiv raka.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj novootkrivenih slučajeva malignih bolesti u svijetu u 2012. godini iznosio je 14 miliona, a broj smrtnih slučajeva povezanih sa malignim bolestima 8,2 miliona.

Očekuje se da se broj novih slučajeva oboljevanja od raka u svijetu poveća za oko 70 odsto u naredne dvije decenije.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske navode da se 30 odsto svih smrti uzrokovanih rakom povezuje sa pet vodećih faktora rizika ponašanja i ishrane, koji podrazumijevaju visok indeks tjelesne mase, nedovoljni unos voća i povrća, nedovoljnu tjelesnu aktivnost, te konzumiranje duvana i alkohola.

Pušenje predstavlja najznačajni faktor rizika za pojavu raka, jer uzrokuje više od 20 odsto svih smrti povezanih sa malignim bolestima i 70 odsto smrti uzrokovanih rakom pluća u svijetu.

Rak uzrokovan hepatitisom B i hepatitisom C, te humanim papiloma virusom odgovoran je za do 20 odsto smrti uzrokovanim malignim bolestima u nisko i srednje razvijenim zemljama.

Pet najčešćih lokalizacija, koje čine 51,2 odsto novootkrivenih slučajeva malignih bolesti kod muškaraca u 2012. godini bili su dušnik, bronh i pluća sa 19,9 odsto, kolon i rektum sa 11,9, prostata sa 9,4, mokraćna bešika sa 5,1 i želudac 4,9 procenata.

Pet najčešćih lokalizacija koje čine 44,7 odsto novootkrivenih slučajeva malignih bolesti kod žena u 2012. godini bili su dojka sa 17,3 odsto, grlić materice sa 8,9, kolon i rektum sa 8,7, dušnik, bronh i pluća sa 5,7 i tijelo materice sa 4,1 odsto.

Pet najčešćih lokalizacija raka od kojih su umirali muškarci u 2012. godini bili su dušnik, bronh i pluća sa 30,3 odsto učešća, kolon i rektum sa 12,4, prostata sa 6,7, želudac sa 6,1 i mokraćna bešika sa 4,6 odsto, dok su najčešće lokalizacije od kojih su umrle žene bile dojka sa 16,9 odsto, kolon i rektum sa 11,2, dušnik, bronh i pluća sa 10,5, želudac sa 6,4 i jetra sa 5,6 odsto.

Novootkriveni slučajevi malignih bolesti se prate putem Registra malignih bolesti koji je uspostavljen 2001. godine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U Republici Srpskoj se Program prevencije i kontrole nezaraznih bolesti, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite provodi od početka 2004.
godine u svim domovima zdravlja, a programom je predviđeno rano otkrivanje raka dojke, grlića materice, debelog crijeva i prostate.

Program uključuje obavezno upućivanje žena od 25 do 60 godina života na obavljanje “papanikolau testa” jednom u tri godine, obavljanje mamografije kod žena od 50 do 70 godina života jednom u dvije godine i test na okultno krvarenje za stanovništvo iznad 50 godina života jednom u dvije godine.

Skrining na rak grlića materice, dojke i debelog crijeva omogućava da se bolest otkrije u ranoj fazi, u kojoj je liječenje najuspješnije.

U Ministarstvu kao značajne zdrave navike za smanjenje smrtnosti od malignih bolesti navode pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, izbjegavanje konzumiranja alkohola i duvanskih proizvoda, zaštitu od infekcija koje prouzrokuju rak, izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu, te odlazak na preventivne preglede radi ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja.

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svakog 4. februara, na inicijativu Unije za međunarodnu kontrolu malignih bolesti /UICC/, osnovane 1933. godine sa sjedištem u Ženevi i članstvom od preko 800 organizacija iz 155 zemalja svijeta.

Ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv raka obilježiće se pod motom “Nije izvan naše moći”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender