03. 08. 2021.
Umjesto fiskulturne sale Ugostiteljske škole niče stambena zgrada

Umjesto fiskulturne sale Ugostiteljske škole niče stambena zgrada

Umjesto fiskulturne sale Ugostiteljske škole niče stambena zgrada

Kako je objasnio direktor škole Boris Spasojević, školsko igralište je jedino mjesto za održavanje časova fizičkog vaspitanja, a u sklopu škole je već 50 godina.

To zemljište je dodijeljeno nekom koncesionaru koji će tu graditi stambenu zgradu, a mi smo na toj parceli planirali izgradnju fiskulturne sale koja je prijeko potrebna našim učenicima. Naime, djeca već godinama časove fizičkog vaspitanja izvode na pomenutom igralištu, a sada će ostati i bez toga – tvrdi Spasojević za Glas Srpske.

On je dodao da su od UNDP-a i Vlade RS očekivali novac za izgradnju prve faze škole i fiskulturne sale, ali sada je to uzaludan posao jer zemljište više nije školsko.

Sa Gradskom i Geodetskom upravom sada vodimo sudski spor u vezi sa zemljištem. Pored toga, poslaću dopis i Ministarstvu prosvjete i kulture RS da još jednom provjerimo u čijoj je nadležnosti školsko dvorište i da li postoji neko rješenje za ovaj problem – istakao je Spasojević.

On je naglasio da će, ako spor bude okončan u korist škole, tražiti odštetu, a novac će uložiti u njenu izgradnju.

Investitor koji želi da od Gradske uprave kupi školsko zemljište je banjalučko preduzeće “Regrad” u vlasništvu Gorana Gvozdenca.

Prema Regulacionom planu Obilićevo na mjestu gdje je školsko dvorište planirana je izgradnja stambeno-poslovnog objekta. Građevinske parcele oko škole već sam kupio i još ću od Gradske uprave dokupiti onaj dio zemljišta koji mi nedostaje da zaokružim stambeno-poslovni objekat – rekao je Gvozdenac.

Iz Gradske uprave ističu da je pokrenut postupak utvrđivanja i prenosa prava raspolaganja na nekretninama svih osnovnih i srednjih škola.

To je slučaj i sa nekretninama Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, a sve u korist grada i u skladu sa zakonom. Rješenjem banjalučke kancelarije Geodetske uprave krajem prošle godine je utvrđeno pravo raspolaganja i pravo svojine na nekretninama škole – rekao je portparol Gradske uprave Milenko Šajić.

On je dodao da Odsjek za pravna pitanja i propise nema informaciju da li je navedeno rješenje pravosnažno ili je protiv njega pokrenut sudski spor.

Parcele koje su predmet spora nisu prodate niti su zamijenjene – istakao je Šajić.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove juče nismo uspjeli da dobijemo informacije o pomenutom slučaju.

Učionice

Skoro 1.000 učenika Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole čas fizičkog vaspitanja najčešće održava u dvije učionice, koje su pretvorene u mini-fiskulturnu salu, igrajući stoni tenis i šah.

– To je neuslovno. Poslije osnovne škole nismo osjetili pravu čar fizičkog vaspitanja jer nemamo adekvatnu salu – kažu učenici.

.
(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender