24. 09. 2021.
Banjalučanin za 40 godina  dao krv 106 puta

Banjalučanin za 40 godina dao krv 106 puta

Banjalučanin za 40 godina dao krv 106 puta

– Vjerujem da sam kroz svoje humane misije spasio mnoge živote. Nije važno ko su ti ljudi, ali spašeni su! To i jeste moje najveće zadovoljstvo – priča Velikonja.

Ovaj 59-godišnjak, po zanimanju ekonomista, kaže da je prvi put dobrovoljno darovao krv kao učenik završnog razreda tada srednje Upravne škole i od tada godina nije prošla a da to nije najmanje dva puta učinio.

Dešavalo se da u toku godine krv darujem i po četiri puta, a u tome me ni rat nije spriječio. Između ostalog, često sam, prilikom darivanja krvi, znao čiji život spašavam – priča Velikonja.

Dodaje da zahvaljujući svom humanom zalaganju proteklih 40 godina nije popio nijednu tabletu.

Kad god darujem krv osjećam se mnogo ponosno. U životu nisam bio u prilici da darujem neke druge stvari, ali, vjerujte, da jesam, i to bih rado učinio, jer živim sa saznanjem da sam u tom trenutku nekome pomogao – priča Velikonja.

Za svoj četrdesetogodišnji humani rad dobio je niz zahvalnica i priznanja od raznih udruženja, ustanova i organizacija, koje je okačio na zid svoje kancelarije.

S obzirom na to da radim u Tehničkoj školi, svake godine po dva puta organizujem dobrovoljne akcije darivanja krvi u kojima učestvuju učenici završnih razreda. Osim toga, trudim se i nastojim da budem primjer tim mladim ljudima, tako što svaki put, da bih ih ohrabrio, prvi sjedam na stolicu da dajem krv – ističe Velikonja.

On je poručio da će, sve dok ga zdravlje bude služilo, ostati na istom zadatku ove, njemu najdraže, humanitarne organizacije, dajući svoj puni doprinos u njenom radu.

Prema zakonu, pravo na darivanje svoje dragocjene tečnost imam do 65. godine života, do kada ću, nadam se, broj zaokružiti na 130 darivanja krvi – rekao je Velikonja, pozvavši sve građane da se pridruže ovim akcijama, čime i završava ovu priču.

Prema njegovim riječima, nažalost, posljednjih godina opada trend pristupa ljudi dobrovoljnom darivanju krvi, a kao razlog je naveo to što su se rasformirala mnogobrojna banjalučka preduzeća, koja su u svom sklopu imala i organizacije ovog tipa.

Zdravlje

Dobrovoljno davanje krvi poboljšava cirkulaciju i rad srca i koštana srž davaoca se stimuliše da proizvodi nove krvne ćelije. Istraživanja stručnjaka ukazuju i na to da muškarci koji daju krv dva-tri puta godišnje smanjuju rizik od srčanog udara za više od 50 odsto, kao i žene u menopauzi.

.
(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender