31. 07. 2021.
NSRS nastavlja raspravu o Prijedlogu ekonomske politike

NSRS nastavlja raspravu o Prijedlogu ekonomske politike

Usvojen Prijedlog zakona o javnom redu i miru

Poslanici opozicije su napustili skupštinsku salu za vrijeme glasanja.

Lukač: Niko neće biti kažnjen zbog mišljenja

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je u nastavku današnje sjedenice Narodne skupštine da niko neće biti kažnjen zbog iznošenja mišljenja na društvenim mrežama, ističući da se predloženim zakonom o javnom redu i miru samo namjerava uvesti red u ovu oblast.

U nastavku rasprave o zakonu o javnom redu i miru, ministar Lukač naglasio je da je razlog za donošenje ovog zakona prevaziđenost aktuelnog zakona i njegovo nedorečenost što je uočeno tokom primjene ovog akta.

Lukač je istakao da slična ili gotovo identična rješenja, koja su predviđena predloženim zakonom, postoje u zakonodavstvu zemalja u okruženju, ali u samoj BiH, navodeći kao primjer Zakon o javnom redu i miru Kantona Sarajeva, koji je donosen još 2007. godine.

Citirajući rješenja iz crnogorskog i hrvatskog zakona, ministar Lukač podvukao je da zakonska definicija “javnog mjesta”, koja je u javnosti izazvala brojne kontraverze, postoji u zakonodavstvu susjednih zemalja, a da ga pritom niko ne osporava i ne naziva “sjevernokorejskim zakonom”, kako se to čini u Srpskoj.

On je naveo da cilj ovog zakona nije da se spriječi iznošenje mišljenja o radu državnog aparata na društvenim mrežama, ističući da niko neće i ne može biti kažnjen zbog toga.

Nakon zakona o javnom redu i miru, poslanici bi trebali otvoriti raspravu o predloženim izmjenama zakona o imovini i potraživanjima kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima RS, kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima Republike Srpske.

Na dnevnom redu su nacrti zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, o stočarstvu, o vinu, o jakim alkoholnim pićima, o izmjenama Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj, o izmjenama i dopunama Zakona o hrani, te o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama.

Poslanici će razmatrati i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2013. godinu, te konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1. januar – 30. juni 2014. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender