24. 09. 2021.
Banjaluka: Neispravna ljekarska uvjerenja vozača autobusa iz četiri ambulante

Banjaluka: Neispravna ljekarska uvjerenja vozača autobusa iz četiri ambulante

Vozači traže bolje uslove rada: Vozimo ljude, a ne kupus

Na sve ovo, i još mnogo toga, upozorili su članovi Udruženja vozača i auto-mehaničara gradskog i prigradskog prevoza putnika, prilikom podnošenja inicijative za smjenu načelnika Gradske uprave, Zorana Novakovića i Slaviše Sandića, koje okrivljuju za cijelu situaciju.

Vozači: Radimo u neljudskim uslovima

Inicijativa je podnesena 26. januara gradonačelniku Banjaluke i Narodnoj skupštini RS, a odgovor još čekaju. Predsjednik udruženja Draško Talijan kaže da se godinama žmiri na njihove probleme, iako redovno upozoravaju na brojne neregularnosti.

– Tražimo smjenu načelnika, jer ne obavljaju dobro svoj posao. Na primjer, pošaljemo gospodinu Sandiću dopis da je stanje u gradskom prevozu loše, da vozači rade i po 17 sati bez slobodnog dana, da su autobusi neispravni, a on odgovori da je inspekcija izašla na teren i da je stanje uredno – priča Talijan.

Prema njegovim riječima, i Novaković i Sandić svojim postupcima krše Zakon o radnom vremenu i slobodnim danima u drumskom saobraćaju.

– Kada inspekcija izađe na teren, njima se, kroz tahografske listiće, predstavi petodnevni rad vozača. Samim tim, zakon je u startu prekršen. Ministarstvo komunikacija i transporta BiH poslalo nam je dopis u kojem je jasno navedeno da je prema tom zakonu vozač dužan, na zahtjev ovlašćenih lica, da pokaže tahografske listiće ili ručno evidentirane zapise, kako za tekući tako i za prethodnih 28 dana. Problem je što mi sve to po završetku smjene moramo da ostavimo u firmu, gdje se arhivira, a zatim daje inspekciji proizvoljno – dodaje Talijan.

On tvrdi da niko od članova udruženja nije politički nastrojen, ni potkupljen i sve rade za bolje uslove vozača. Takođe, kaže da ima dokaz kojim može da potvrdi da je jedan vozač otpušten, nakon što je otišao da se požali načelniku Sandiću.

Gradska uprava: To su neosnovani zahtjevi

Predsjednik sindikata u “Central company” Željko Trivić pita gdje su okretališta za autobuse, zašto niko nikad nije sproveo kontrolu fiskalnih kasa, zašto se prevoznici ne kažnjavaju, jer nemaju dovoljan broj vozača, te zašto voze neispravne autobuse?

– Mi samo tražimo da se poštuje Zakon o radu. Ako smo potpisali ugovore da radimo 40 sati sedmično, zašto radimo preko 63? Svakodnevno odgovaramo za 1.000 duša, a vozimo autobuse od kojih, pri svakoj kontroli MUP-a, više od 60 odsto bude neispravno – kaže Trivić.

Zoran Novaković ističe da za svoj rad odgovara gradonačelniku, Skupštini grada i građanima, a ne udruženjima čiji se interes, kako on kaže, kupuje za nekoliko hiljada maraka, piše list Press.

– U zahtjevu za novčana sredstva, koje je ovo udruženje dostavilo Gradskoj upravi, ističe se da je poboljšan gradski prevoz. Poslije odbijenice, stiže priča kako ništa ne valja. Tačno je da imamo dobru saradnju sa svim prevoznicima koji posluju u teškim uslovima i da zajedno rješavamo probleme, to je valjda naš posao – smatra Novaković.

Slaviša Sandić ne želi više ni da komentariše zahtjeve ovog udruženja ni da im time daje publicitet.

– Uputili smo javni poziv svim vozačima da se jave u Odjeljenje za inspekcijske poslove ukoliko mogu da potvrde navode koje iznosi ovo udruženje. Niko nam se nije obratio u posljednjih petnaest dana otkako postoji ova priča. Zato dalje nema smisla davati na značaju takvim ljudima – kaže Sandić.

Zašto nisu snižene cijene karata?

Član udruženja Aleksandar Miljatović kaže da vozačima nije lako, a da je to zaista tako svjedoči i potvrda iz Zavoda za medicinu rada i sporta u kojoj je jasno objašnjeno kakve posljedice ima prekovremeni rad, hronični stres, neredovna ishrana, itd.

– A koliko je stanje alarmantno govori i podatak da ljudi radije ostaju na birou, nego prihvataju ovakve uslove rada – ističe Miljatović. On takođe naglašava da niko od prevoznika pojeftinjenjem goriva nije snizio cijene karata, ni povećao plate zaposlenima i pita kome tačno prevoznici plaćaju porez na dodatnu dobit.

.
(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender