03. 08. 2021.
Banjaluka: Parastos za 52 učenika, žrtve ustaškog zločina u Šargovcu

Banjaluka: Parastos za 52 učenika, žrtve ustaškog zločina u Šargovcu

Banjaluka: Parastos za 52 učenika, žrtve ustaškog zločina u Šargovcu

Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović koji je prisustvovao parastosu u školi u Šargovcu, istakao je da je obaveza RS da stvara sigurno okruženje, vodi računa o bezbjednosti, i učini sve da ove i naredne generacije žive bolje, srećnije i bez rizika.

-Kada samo jedno dijete pusti suzu zbog odraslog to je strašno. Kad se dogodi ovakav zločin, na tako svirep način, i sa takvom odlukom da se ubijaju djeca zato što su pravoslavne vjeroispovijesti, to se ne da izmjeriti – rekao je Kasipović novinarima.

Današnjem parastosu prisustvovala je i zamjenik gradonačelnika Banje Luke, Jasna Brkić, koje je kazala da je Grad Banja Luka pomogao realizaciju dva postojeća spomen obilježja kod OŠ „Đura Jakšić“, te da će sigurno podržati i izgradnju memorijalnog parka.

02

-Grad će zajedno sa Vladom RS i drugim donatorima podržati i realizaciju ideje izgradnje spomen parka, koji će zarad bolje budućnosti nas i naše djece stalno podsjećati na taj tragični događaj – rekla je zamjenik gradonačelnika.

Direktor Osnovne škole “Đura Jakšić”, Darko Tomić rekao je novinarima da se, iako su prošle 73 godine od ustaškog zločina, zločin ne zaboravlja, niti će se zaboraviti. On je izrazio očekivanje da u narednom periodu da dođu do idejnog rješenja spomen-parka, kojeg bi posjećivali učenici i iz drugih krajeva Republike Srpske.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju Srba u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način ubile više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete.

Među ubijenima na zvjerski način, bez ispaljenog metka, bila su i 52 učenika šargovačke Osnovne škole.

Nakon 70 godina od tragičnog stradanja djece, pronađen je dnevnik sa spiskom učenika čija su imena ispisana na spomen ploči postavljenoj u dvorištu škole.

Profesor Tihomir Levajac objavio je pripovjetku pod nazivom „Priča koja luta svijetom“, a koja govori o učiteljici Dobrili Martinović i učenicima koji su stradali kao žrtve ustaškog zločina. Knjiga je prevedena na 17 svjetskih jezika.

Na teritoriji grada, tačnije u naselju Drakulić, jedna ulica je dobila naziv „Ulica 7. februara“.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender