23. 10. 2020.
Dodik: Razmisliti o uvođenju predsjedničkog sistema u Srpskoj

Dodik: Razmisliti o uvođenju predsjedničkog sistema u Srpskoj

Dodik: Obrazovanju su potrebne reforme

Dodik je rekao da u Srpskoj postoje javni fakulteti koji su održali kvalitet nastave, ali da je prisutna i ekspanzija drugih fakulteta koji nemaju potreban kvalitet, a imaju iste uslove.

“Obavićemo rangiranje fakulteta, i oni koji su više rangirani imaće prednost. Potrebna je i sertifikacija profesorskih zvanja. Profesori će morati da dokazuju sposobnost i da održe kvalitet i trend sa savremenim kretanjima u regionu, jer je to jedini način da se održi kvalitet nastave i podigne znanje”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je, pred početak svečane akademije na Ekonomskom fakultetu povodom 40 godina rada ove visokoškolske ustanove, ocijenio da profesori, osim u profesorskom i naučnom radu, moraju imati i javni angažman u objašnjavanju aktuelnih tema.

“Svako društvo koje pretenduje da bude ozbiljno mora da ima jake naučne institucije”, istakao je Dodik i dodao da je ponosan na Ekonomski fakultet u kojem postoje dobri preduslovi za kvalitetan rad i profesora i studenata.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Novak Kondić izjavio je da će ove godine oko 160 studenata steći zvanje diplomirani ekonomista, a 16 zvanje magistra ekonomskih nauka.

On je istakao da Ekonomski fakultet 40 godina kontinuirano obrazuje mlade, čak i u najtežim ratnim vremenima.

Kondić je istakao da profesori ovog fakulteta, u saradnji sa društvenom zajednicom, stvaraju najbolje uslove za studiranje i obrazovanje mladih.

Na svečanoj akademiji Ekonomskog fakulteta, koji pohađa više od 2.400 studenata, promovisani su diplomirani ekonomisti i magistri ekonomskih nauka.

Akademiji su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović, rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, te ostali predstavnici političkog i društvenog života Srpske i gosti akademske zajednice iz Srbije, kao i studenti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender