03. 08. 2021.
Lukač: Pretres portala Kliks urađen po nalogu tužilaštva

Lukač: Pretres portala Kliks urađen po nalogu tužilaštva

Lukač: Rasvijetliti teška ubistva u Banjaluci

Lukač je nakon sastanka sa rukovodstvom CJB Banjaluka rekao da je rasvjetljavanje ovih teških krivičnih djela iz prethodnog perioda jedna od najbitnijih stvari, ne samo za ovu organizacionu jedinicu, već i za kompletan MUP i Republiku Srpsku.

“Mislim da smo imali veoma konstruktivne razgovore i da ćemo u budućem periodu pronaći dobra rješenja za probleme sa kojima se ovaj centar nosi dugi niz godina, prije svega u organizacionom smislu”, izjavio je Lukač.

On je najavio da će u narednom periodu svim policijskim stanicama biti obezbijeđeni novi objekti, čim se za to nađu finansijska sredstva.

Govoreći o inspektorima koji su falsifikovali potpise prilikom svjedočenja inspektorima optuženim za organizovani kriminal, Lukač je naveo da će svi policajci koji se bave protvzakonitim radnjama biti procesuirani i da niko neće biti oslobođen ni krivične ni prekršajne odgovornosti.

Komentarišući imenovanje Dragana Jevđenića na funkciju načelnika Uprave policije u MUP-u, ministar je rekao da on ispunjava sve uslove i ima bogatu policijsku karijeru, kao i sve kvalifikacije za obavljanje ove funkcije.

Politizacija zakona

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ocijenio je da u vezi sa Zakonom o javnom redu i miru nema ništa sporno i da je o tom pitanju napravljena klasična politizacija.

Lukač je rekao da MUP neće progoniti nikog ko iznese javno mišljenje na internetu ili bilo kom mjestu, ali da će sankcionisati svakog ko pokuša da ugrozi život, tijelo ili imovinu građana ili javne institucije.

“Jednostavno, htjela se napraviti politička priča da će policija da progoni novinare i građane koji iznesu mišljenje na internetu ili bilo kojem mjestu, ali to se jednostavno neće dešavati”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da se u tekstu Zakona o javnom redu i miru nigdje ne navode ni internet, ni društvene mreže, niti iko ima namjeru da slobodu govora ograničava i sankcioniše na bilo koji način.

“Čak smo u članu sedam prihvatili amandman kojim je od sankcionisanja izuzeto mišljenje o javnim organima i organizacijama”, rekao je Lukač.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Zakon o javnom redu i miru.

Suprostaviti se rušilačkim aktivnostima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske energično će se suprotstaviti svim rušilačkim aktivnostima prilikom eventualnih protesta, izjavio je resorni ministar Dragan Lukač.

Komentarišući najave obilježavanja godišnjice tuzlanskih protesta i u Banjaluci, Lukač je rekao da svi građani imaju pravo na mirne proteste u skladu sa propisima, ali da MUP nikome neće dozvoliti nikakve rušilačke aktivnosti.

“Bilo ko da se odluči na takve stvari, neka dobro razmisli, jer će se MUP tome energično suprotstaviti i provesti sve zakonoom predviđene mjere na sankcionisanju počinilaca”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Operativni štab više policijskih agencija u BiH formiran je zbog informacija o mogućem okupljanju građana koji žele obilježiti godišnjicu protesta od 7. februara prošle godine, kada su zapaljene zgrade nekoliko kantonalnih vlada u FBiH, ali i zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Policijske agencije prikupile su informacije o mogućim protestima građana sutra u Sarajevu, Zenici i Tuzli, javljaju agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender