01. 08. 2021.
Poljuljan mit o “7 na jednog”: U Banjaluci se sve više rađa dječaka

Poljuljan mit o “7 na jednog”: U Banjaluci se sve više rađa dječaka

Poljuljan mit o “7 na jednog”: U Banjaluci se sve više rađa dječaka

Potvrđuju to zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku o broju i polnoj strukturi rođenih, a posljednji obrađeni se odnose na 2013. godinu, kada je rođeno 27 dječaka više, s tim da će podaci za proteklu godinu biti poznati u aprilu, pišu Nezavisne.

Trend rađanja više muške djece je na snazi godinama unazad, tako da se na taj način višedecenijski urbani mit o “sedam žena na jednog muškarca”, po čemu je grad na Vrbasu bio nadaleko poznat, polako ruši. Psiholog Srđan Puhalo kaže da se mitovi ionako ne zasnivaju na činjenicama, nego na nekim opštim uvriježenim mišljenjima koja nisu tačna, pa je tako taj navodni odnos žena i muškaraca postao nešto po čemu je Banjaluka poznata.

“To je jedan fin mit koji prati grad i koji niko neće da oskrnavi, tako da ne vjerujem da bilo šta može da ga uništi. Ljudi u grad već dolaze pod utiskom toga broja, pa i nesvjesno traže potvrdu istog i više obraćaju pažnju na žene”, dodao je on.

Stariji Banjalučani kažu da mišljenje o Banjaluci kao gradu žena vuče još iz bivše Jugoslavije, kada su je pohodili momci iz udaljenih krajeva kada dođe vrijeme ženidbe.

“E sad, poznato je da je Banjaluka grad žena, lijepih žena. Urbana legenda kaže i da dolaze muškarci iz cijele regije, a prije iz čitave Jugoslavije, da pronađu svoju bolju polovinu, jer je, navodno, ovdje sedam naprema jedan u korist žena. Ako to bude narušeno, opašće nam i broj muških turista”, kroz smijeh govori Darko Stevanović.

“Nek je živo, zdravo i muško”, kaže narodna izreka, a u slučaju Banjaluke, pokazuju podaci, to se i događa. Ipak, iako se rađa više dječaka, to ne znači da se većina roditelja slaže sa pomenutom umotvorinom i da isključivo priželjkuju muško dijete.

“Nadala sam se djevojčici, iskreno. Bila je to moja prva trudnoća i zaista sam očekivala da dobijem kćerku! Ipak, krajem 2013. sam rodila dječaka, i samim tim doprinijela rušenju banjalučkog mita, ali sam se u međuvremenu totalno ‘zaljubila’ u njega, tako da odgovorno tvrdim da su dječaci istinsko malo čudo”, priča Jelena, majka jednog dječaka.

Zakoni biologije govore da se na sto djevojčica rađa između 104 i 107 dječaka, i ti podaci su globalnog karaktera. Demografi pojašnjavaju da ova razlika uvijek postoji zato što muška djeca više umiru na porođaju i tokom trudnoće, pa se priroda potrudila da to nadoknadi.

Veću vjerovatnoću dobijanja muškog potomka, ukazuje istraživanje svojevremeno sprovedeno na Univerzitetu Njukastl, imaju muškarci s više braće nego sestara. Takođe, muškarci imaju gen koji određuje pol djeteta, ali kod svakog petog djeteta sklonost prema muškim genima je jača, pa se i zbog toga rađa više dječaka nego djevojčica. pišu Nezavisne novine.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender