03. 08. 2021.
Prvi pisani trag o Banjaluci: Povelja donesena na današnji dan

Prvi pisani trag o Banjaluci: Povelja donesena na današnji dan

Prvi pisani trag o Banjaluci: Povelja donesena na današnji dan

Prvi pisani dokument u kojem se pominje grad Banjaluka je povelja ugarskog kralja Vladislava II Jagelovića, koja je donesena u Budimu na današnji dan 1494. godine.

U istom dokumentu pominje se i ime Juraj Mikulašić kao kastelan iz Banjaluke.

Na nekim starijim pisanim spomenicima iz 1320. godine pominje se Vrbaški grad, a pretpostavlja se da su tada postojala dva grada Vrbaški grad i Banjaluka. Ime grada pokušali su objasniti mnogi, od kojih je prvi Elvija Čelebija, turski putopisac.

“U početku su bile dvije termalne banje sa imenima Banja i Luka, pa je po njima i mjesto dobilo ime”, zapisao je Čelebija.

Od tada, 1494. godine, ime Banjaluka se često pominje, kako u zvaničnim aktima, tako i na kartama ovog područja.

U mnogim putopisima iz 16. i 17. vijeka sačuvali su se opisi Banjaluke i tvrđava koje su postojale na ovom području.

Najstariji od njih objavio je Marino Sanudo, Venecijanac, 1500. godine, koji je navodio podatke o udaljenosti između tvrđava Zvečaja, Lijevča, Grebena, Bočca, Jajca i Banjaluke.

“Povelja je značajna jer se grad prvi put pominje u pisanom tragu. Povelju smo istražili prilikom boravka u Budimepšti prije dvije godine kada smo postavljali jednu veliku izložbu Arhiva RS. Do sada smo viđali samo prepise povelje, uspjeli smo da je digitalizujemo u dobroj rezoluciji i da je faktički vratimo”, rekao je Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS.

Digitalizovanu povelju nedavno je dobio Nebojša Radmanović, koji je bio prvi direktor Arhiva RS i osnivač Udruženja arhivskih radnika Srpske.

Dio teksta iz povelje

“Budući da je odani naš poštovani Baltazar Bathyan, ban naše jajačke utvrde u našoj i našeg Kraljevstva službi, zauzet čuvanjem iste utvrde, a morat će se time i ubuduće po potrebi baviti. U tome on sam i plemići Antun Tarko, Petar Horvat, banovi zamjenici u istoj utvrdi, Juraj Mikulašić u Banjaluci, drugi Juraj de Myndzent u Vrbasu, Toma Horvat u istom Vrbasu, Ivan Czernely u Livcu, Nikola i Ladislav iz Gerneka u Kotoru, Dionizije Dabišević u Bočcu, Ivan Mišljenović u Grebenu, Juraj Tvrtko u istom Grebenu i Vid u Crijepanskom, kastelani”, zapisano je, između ostalog, u povelji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender