24. 09. 2021.
Razgovori u Mosvi ušli u četvrti sat

Razgovori u Mosvi ušli u četvrti sat

Razgovori u Mosvi ušli u četvrti sat

Primirje, razdvajanje sukobljenih strana na istoku Ukrajine uz mogući razmještaj “plavih šljemova” UN i pregovore o federalizaciji zemlje, slične Dejtonu, izgleda da su ključne ponude u mirovnom planu koji je juče ponuđen Kijevu, a danas će, od strane francuskog predsjednika Fransoa Olanda i njemačke kancelarke Angelea Merkel, biti ponuđen Moskvi.

To tvrde neki zapadnoevropski mediji, diplomate i analitičari, a glavni cilj je da se preduprede nagovještaji Vašingtona o isporuci oružja Ukrajini i nađe političko rješenje, uz poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali i da se daju garantije Moskvi da ta zemlja neće ući u članstvo NATO, što javno i jesu stavili do znanja Berlin i Pariz.

Predsjednik Oland je upozorio da se mora spriječiti “totalni rat” u Ukrajini, dok je njemačka kancelarka Merkel jasno predočila da će sve biti učinjeno za “evropski mir” i naglasila da se Oland i ona angažuju “za francusko-njemačke, ali i interese Evrope”.

Iako je francusko-njemački plan zasad obavijen velom tajnosti, neki mediji tvrde da se temelji uglavnom na ranijem ukrajinsko-ruskom mirovnom sporazumu iz Minska, ali da sadrži i predlog za razmještaj trupa UN da bi primirje i razdvajanje sukobljenih strana bilo održivo.

Kijev, bar zasad, odbija da se “plavi šljemovi” UN rasporede na istoku Ukrajine.

Španski list Pais javlja da bi linija razdvajanja trebalo da odrazi sadašnju kontrolu teritorije dveju strana, što će teško prihvatiti Kijev jer su pobunjenici na istoku Ukrajine u posljednje vrijeme potisli ukrajinsku vojsku i zaposjeli nova područja u Donbasu.

Njemački dnevnik Zidojče cajtung navodi da bi “šira autonomija bila data proruskim separatistima” uz veću teritoriju od one predviđene sporazumom iz Minska.

Francuski Mond piše da se “Ukrajinci boje da bi Evropljani mogli ishitreno prihvatiti plan koji prividno poštuje ‘crvenu liniju’ teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, što bi paralisalo zemlju”.

List dodaje da su poslje saopštenja da Oland i Merkel kreću u Kijev i Moskvu s novom ponudom za mir, u Kijevu “odmah upozorili na neprihvatanje ‘novog Dejtona (mirovnog sporazuma o okončaju ratnog sukoba u BiH 1995)’, a kojim je ta zemlja postala trajno nemoguća za upravljanje”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je stavio do znanja spremnost da se “konstruktivno razgovara” o francusko-njemačkom planu i podvukao da Moskva sukob u Ukrajini smatra unutrašnjim “građanskim ratom”.

Francuski predsjednik Oland je predočio da je “Rusija prijateljska zemlja”.

Španski dnevnik Pais prenosi ocjenu zapadnih diplomatskih krugova u Kijevu da se “vođstvo Ukrajine opire razmiještaju trupa UN na liniji razdvajanja na istoku, ali kako se razvijaju stvari, već sutra bi se mogli naći u situaciji da u Donbasu budu ruske mirovne snage koje bi tamo ostale godinama”.

Zapadni diplomatski izvori upozoravaju i da Moskva nema potpuni upliv na pobunjenike u Donbasu, koji takođe odbijaju raspoređivanje “plavih šljemova” UN jer smatraju da će to samo dati mogućnost ukrajinskoj vojsci da se oporavi od ozbiljnih poraza posebno u poslednje vrijeme.

Oland i Merkelova su upozorili da je riječ o “posljednjoj šansi” za preokret ka političkom rješenju i miru u ukrajinskoj krizi, jer inače pijreti širi ratni sukob i zato su naglasili da su protiv dotura naoružanja Kijevu.

Ministri odbrane NATO juče su u Briselu odlučili da se razmjeste novoformirane snage “udarne pesnice” na istoku Evrope, od Baltika do Crnog mora, ali je glavnokomandujući vojnih snaga NATO u Evropi, američki general Filip Bridlav, inače veoma oštar u stavovima prema Rusiji, poručio da se mora imati na umu da bi isporuka oružja Kijevu mogla podstaći “veoma ljutit odgovor Rusije”.

Većina analitičara s obje strane Atlantika smatraju da se pokazalo da ukrajinska vojska nije u stanju da se suprotstavi pobunjenicima u Donbasu, a posljednji porazi ukrajinske vojske su samo ojačali zahtjeve za novim mirovnim nastojanjima.

Merkel: Cilj mirovnog plana odbrana mira

Inicijativa Berlina i Pariza o razrešenju ukrajinske krize ima za cilj odbranu “evropskog mira”, istakla je danas uoči odlaska u Moskvu njemačka kancelarka.

Merkelova je istakla da ona i Oland nisu samo “neutralni posrednici”, prenijela je agencija AFP.

“Riječ je o našim interesima, njemačko-francuskim, ali posebno evropskim interesima… riječ je o evropskom miru”, rekla je Merkelova, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender