24. 07. 2021.
Snijeg u većem dijelu Srpske, saobraćaj usporen

Snijeg u većem dijelu Srpske, saobraćaj usporen

Snijeg pravi probleme na zapadu Srpske

Većina sela na području opštine Novi Grad i dalje je bez električne energije, a dežurne ekipe “Elektrodistribucije” od jutros su na terenu i saniraju kvarove.

Rukovodilac Radne jedinice “Elektrodistribucije” Vanja Bajić kaže da su brojna mjesta gdje radnici moraju pješke prolaziti liniju, da bi locirali kvarove.

On je naveo da se na terenu pod napon puštaju dijelovi dalekovoda, ali se dešava da snijeg koji pada sa drveća ubrzo ponovo isključuje mrežu.

Vlažan snijeg prouzrokovao je i rušenje stabala na dalekovod.

U toku su radovi na dalekovodima Dobrljin i dalekovodu Blatna koji snabdijeva i područje opštine Krupa na Uni.

Saniran je kvar na dalekovodu Svodna, a područje Doline Japre bilo je pušteno pod napon, ali je nakon kraćeg vremena ponovo bez struje, zbog kvara.

Palo drveće je, osim u elektro-snabdijevanju, probleme izazvalo i u saobraćaju. Nekoliko grana danas je palo i na saobraćajnice u gradu.

Radnici Komunalnog preduzeća “Komus”, osim na čišćenju snijega, angažovani su i na raščišćavanju palog drveća i grana.

Braco Vignjević iz Zimske službe ovog preduzeća kaže da bi prvo čišćenje lokalnih kategorisanih puteva trebalo biti završeno u narednih nekoliko časova.

On je naveo da će, ukoliko snijeg nastavi da pada, biti potreban još jedan prolazak mehanizacije.

U prekidu su autobuske linije za Bušević, Dubovik, Rakane, Ćele, Radomirovac i Johovicu, a na ostalim se saobraća otežano.

Vlažnog snijega ima i na regionalnim i magistralnim putevima.

Visina snijega koji i dalje pada u nižim predjelima opštine je oko 18 centimetara, a u višim predjelima više od 30 centimetara.

Kompletno područje Krupe na Uni je bez električne energije, a nanosi na putevima otežavaju saobraćaj u ovoj podgrmečkoj opštini.

Na pojedinim mjestima nanosi snijega su visine do pola metra.

U Osnovnoj školi “Branko Ćopić u Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine, danas neće biti održana nastava.

Direktor škole Dragana Todić rekla je da su nastavnici jutros uspjeli doći do škole, ali da školski minibus nije mogao saobraćati i dovesti učenike.

Na području ove opštine otežan je i telefonski saobraćaj, budući da nema klasične fiksne mreže, već je signal doveden linkom.

PROBLEMI ZBOG SNIЈEGA I U MRKONJIĆ GRADU

Zbog snježnog nevremena otežan je saobraćaj preko planinskog prevoja Mliništa, Kupreške i Јanjske visoravni gdje jak vjetar stvara visoke snježne nanose. Mehanizacija “Mrkonjić puteva“ angažovana je na čišćenju i za sada su svi putni pravci prohodni, javlja RTRS.

Na Kupreškoj visoravni ima oko šezdeset centimetara snijega, a zavijani su svi lokalni putevi. Prekinuta je i nastava u Osnovnoj školi “Miloš Ždero“ u Novom Selu, jer đaci nisu mogli doći na nastavu. Snijeg je izazvao probleme u snabdijevanju električnom energijom u planinskim selima gdje ima manjih kvarova na niskonaponskoj mreži. Dežurne ekipe mrkonjićke “Elektrodistribucije“ angažovane su na otklananju kvarova, preenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender