31. 07. 2021.
5 stvari koje nokti otkrivaju o vašem zdravlju

5 stvari koje nokti otkrivaju o vašem zdravlju

5 stvari koje nokti otkrivaju o vašem zdravlju

Blijedi nokti

Bljedilo na noktima zapravo opisuje vrlo svijetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod nokta. Ovakva promjena može ukazivati na anemiju i manjak crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita, zbog čega bi trebalo da odete na analizu krvi.

Anemija je uzrokovana niskim nivoom gvođža u krvi i zato je važno da na vreme promijenite ishranu i obogatite je lisnatim svježim povrćem, cveklom, mahunarkama i crvenim mesom.

Krhki, tanki i odvojeni nokti

Iako tanki i krhki nokti mogu biti uzrok genetike ili manjka kalcijuma, ovakve promjene mogu da budu povezane i s nepravilnim radom štitne žlijezde. Ova žlijezda smještena je u vratu, a zadužena je za regulaciju metabolizma, energije i rasta.

Premalo izlučivanje hormona žlijezde dovodi do pojačanog opadanja kose, tankih i izrazito krhkih noktiju, sporog rasta nokta i odvajanja nokta od kože. Ako primjetite ovakve promjene, potražite pomoć ljekara, a stanje žlijezde se može provjeriti jednostavnom analizom krvi.

Žuti i zadebljani nokti

Zadebljanja na noktima najčešće se javljaju na nožnim prstima, a propraćena su i žutilom. Ovakve promjene karakteristične su za gljivična oboljenja koja se najčešće šire po cijeloj površini nokta.

Klasični premazi i kreme najčešće nisu djelotvorni, jer se radi o oboljenju koje je smješteno unutar i ispod nokta zbog čega se takva sredstva teško ili nikako ne upijaju u korijen nokta.

Ukoliko želite da se riješite ovih ružnih promjena, potražite savet lekara koji vam može preporučiti oralno uzimanje adekvatnog sredstva protiv gljivica.

Bijele linije na noktima

Horizontalne bijele linije preko cijele širine nokta, a koje se pojavljuju na više prstiju zovu se Muerkeove linije, a mogu ukazivati na manjak proteina i drugih nutrijenata, ali i bolesti bubrega i abnormalnosti na jetri.

Ako primjetite ovakve promjene, dnevnu ishranu obogatite proteinskim namirnicama poput mesa i jaja, a ako stanje nokta nakon mjesec dana ostane nepromijenjeno potražite pomoć ljekara.

Plavi nokti

Modra boja ispod površine nokta znak je da vašem tijelu fali kiseonika. Uzrok mogu biti bolesti disajnih puteva ili krvotoka.

Modrilo ispod nokta može biti uzrokovano i lošom cirkulacijom i izlaganju vrlo niskim temperaturama, ali ako primjetite ovakve značajne promjene svakako se konsultujte sa ljekarom. (Zadovoljna)

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender