01. 08. 2021.
Okupljanja građana širom FBiH, obilježavaju godišnjicu protesta

Okupljanja građana širom FBiH, obilježavaju godišnjicu protesta

Okupljanja građana širom FBiH, obilježavaju godišnjicu protesta

Oko 200 građana Sarajeva, mahom starijih, u protestnu šetnju do Vječne vatre, u pratnji policije, krenuli su od Predsjedništva BiH.

Prethodno su na skupu naspram zgrade Predsjedništva izrazili nezadovoljstvo što godinu dana od najmasovnijih protesta nije riješen nijedan od tada iskazanih zahtjeva građana.

Jedna od govornika Edina Džindo u ime okupljenih zatražila je obezbjeđivanje prava na rad, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, školovanje i život dostojan čovjeka.

“Tražimo smanjenje plata funkcionerima, ukidanje `bijelog hljeba` i korištenja službenih automobila u privatne svrhe, kao i drugih beneficija”, dodala je DŽindo.

Među iznijetim zahtjevima nezadovoljnih građana Sarajeva su i revizija privatizacije, ukidanje sive ekonomije, istraga trošenja donacija i ukidanje političkog uticaja na pravosudne organe.

Sam skup i zgradu Predsjedništva, ali i druge ostale institucija vlasti u užem centru Sarajeva obezbjeđivale su jake policijske snage, a blokade saobraćaja nije bilo.

Okupljanja, koja su simbolično počela pet do 12 časova, održana su i u Mostaru, Zenici, Tuzli, Bihaću i Bosanskoj Krupi.

U cilju obezbjeđivanja javnog reda i mira tokom protestnih okupljanja prethodnih dana formiran je Operativni štab više policijskih agencija, sa sjedištem u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u Sarajevu, a u radu štaba učestvuju i službenici Granične policije, Agencije za istrage i zaštitu, Federalne uprave policije i MUP-a kantona.

Tokom protesta 7. februara prošle godine u Sarajevu je zapaljeno nekoliko zgrada institucija vlasti, među kojima su zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj je stradao dio Arhiva BiH, te Vlade Kantona, a zgrade kantonalnih vlada zapaljene su i u Tuzli i Zenici.

p2

“Mi smo se borili za ovu zemlju, a sada me samo mogu nahraniti ili presuditi mi, trećeg nema. Na birou je katastrofa, a kažu da nema potrebnih kadrova. Ima, eno ih čekaju na birou. Najveći je problem sudstvo, to je jezgro problema u ovoj državi. Da oni rade svoj posao, sve bi se očistilo”, kazao nam je jedan od prisutnih građana, javlja Klix.

Pola sata nakon početka demonstracija, jedan dio građana krenuo je u mirnu šetnju prema Vječnoj vatri, dok većina ostaje ispred Predsjedništva BiH.

Nakon šetnje, građani su se ponovo vratili ispred zgrade Predsjedništva i nastavili mirni protest. Sve protiče bez većih problema i saobraćaj se odvija normalno.

Okupljeni građani tvrde da će ispred Predsjedništva ostati do ponoći.

(Klix, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender