25. 07. 2021.
Tilt test: Najsavremeniji medicinski aparat stigao u Banjaluku

Tilt test: Najsavremeniji medicinski aparat stigao u Banjaluku

Tilt test: Najsavremeniji medicinski aparat stigao u Banjaluku

Ova usluga biće pružana osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS i drugim pacijentima u zdravstvenoj ustanovi “Dr Arar” u Banjaluci.

Specijalista neurologije prof. dr Vlado Đajić rekao je Glasu Srpske da je ovo prvi aparat u BiH kojim će se moći ispitati autonomni nervni sistem koji je vrlo bitan dio organizma jer reguliše rad srca, pluća i mozga.

Tilt test je visokosofisticirana metoda koja se primjenjuje uz pomoć specijalnih elektroda koje se postavljaju na određene dijelove organizma i spajaju se sa softverom aparata koji na ekranu pokazuje rad vitalnih organa. Praćenjem rada srca, pluća i mozga dolazimo do precizne dijagnoze – objasnio je Đajić i dodao da se ovaj aparat ranije koristio samo za ispitivanje zdravstvenog stanja astronauta, a kada se pokazao kao dobar u procjeni stanja organizma doživio je masovnu primjenu.

Predsjednik Udruženja neurologa RS dr Siniša Miljković rekao je da je vrtoglavica ili kriza svijesti glavni simptom kod 70 odsto ljudi koji se javljaju u neurološke ambulante.

Ova dijagnostička metoda, koja sada postoji i u Banjaluci, je za neurologe moćno dijagnostičko oružje pomoću kojeg možemo razlikovati različite uzroke vrtoglavice – rekao je Miljković.

Goran Đekanović iz Teslića je jedan od pacijenata koji se među prvima podvrgao novoj metodi ispitivanja. On je već neko vrijeme imao vrtoglavicu i gubitak svijesti.

Nakon samo 20 minuta pregleda ljekari su mi uspostavili dijagnozu tako da sam presrećan – rekao je Ćekanović i dodao da je nedavno zbog gubitka svijesti pao i razbio glavu.

Aparat za tilt testiranje nabavljen je na inicijativu udruženja neurologa, kardiologa i otorinolaringologa.

– Imajući u vidu veliki broj pacijenata sa vrtoglavicom kojima je potrebna precizna dijagnoza insistirali smo na nabavci ovog aparata – rekao je Đajić za Glas Srpske.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender