02. 08. 2021.
Ukrajina glavna tema u Minhenu

Ukrajina glavna tema u Minhenu

Ukrajina glavna tema u Minhenu

Ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland juče su u Moskvi razgovarali pet sati o Ukrajini, pokušavajući da nađu rješenje za tu zemlju, ali poslije toga novinarima ništa nisu rekli o nacrtu mogućeg sporazuma.

Tokom drugog dana Minhenske konferencije danas se očekuje obraćanje Angele Merkel, poslije koje će govoriti ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a potom i potpredsjednik SAD Džozef Bajden i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Potom će se sastati Lavrov i Keri, a poslije je zakazan sastanak Merkelove, Bajdena i Porošenka.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov juče je poslije sastanka Merkelove, Olanda i Putina u Moskvi rekao da bi dokument o rješenju krize u Ukrajini uključio prijedloge koje su iznijeli i Porošenko i Putin.

Oland i Angela Merkel juče su u Moskvu Putinu predložili novi mirovni plan za rješavanje desetomesečnog konflikta u istočnoj Ukrajini, u kojem je do sada poginulo više od 5.300 ljudi.

Detalji tog prijedloga nisu objelodanjeni, ali zapadni mediji su prenijeli da su da primirje, razdvajanje sukobljenih strana na istoku Ukrajine, uz razmiještaj “plavih šljemova” UN i pregovore o federalizaciji zemlje, slične Dejtonu, vjerovatno ključne tačke mirovnog plana, javljaju agencije.

Na 51. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji učestvuje dvadesetak šefova država ili vlada i više od 40 ministara spoljnih poslova i odbrane. Među učesnicima su i premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender