23. 10. 2020.
Čikago: Zbog terorizma Medihi Salkičević prijeti 30 godina robije

Čikago: Zbog terorizma Medihi Salkičević prijeti 30 godina robije

Čikago: Zbog terorizma Medihi Salkičević prijeti 30 godina robije

Mediha Salkičević, zvana Medy Ummuluna, jedna od šest bh. imigranata uhapšenih zbog finansiranja i pomaganja Islamske države, pojavila se na sudu u Čikagu.

Salkičevićeva je na sudu jedino potvrdila svoj identitet, te je kazala da razumije optužbe koje joj stavljaju na teret.

Džefri Kol, sudija u procesu, kazao je da bi ova majka četvoro djece mogla dobiti i do 30 godina zatvora ako bude proglašena krivom.

Advokat Salkičevićeve naglasio je da je njegova klijentkinja nevina dok se ne dokaže suprotno.

Šest osoba porijeklom iz BiH uhapšeno je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da su slali novac i oružje Islamskoj državi.

Optužnica je podignuta protiv Ramiza Hodžića (40) i njegove supruge Sedine (35), Armina Harčevića (37), Nihada Rosića (26), Medihe Salkičević (34) i Jasminke Ramić (42).

Stiven Mejer, američki stručnjak za Balkan, rekao je da je prisustvo Islamske države u BiH veoma opasno, jer je to brutalna, zločinačka organizacija gdje god da djeluje.

Mejer je istakao da je opasnost od prisustva Islamske države u BiH troslojna.

Kada je riječ o BiH, prva opasnost od Islamske države su napadi na mete u BiH, druga je da bude tranzitna organizacija za oružje, novac i ljude iz Evrope na Bliski istok i treća opasnost je da bude privlačna za muslimane u BiH, koji su razočarani siromaštvom i velikom stopom nezaposlenosti u zemlji.

Mejer je istakao da nije iznenađen što su državljani BiH uhapšeni u SAD zbog povezanosti s Islamskom državom.

“Islamska država je posvećena, nasilna organizacija sa sjedištem na Bliskom istoku, ali sve više ima međunarodni domet”, istakao je Mejer.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da je očigledno da u bilo kojem terorističkom aktu bilo gdje u svijetu u posljednje vrijeme ima ljudi koji su porijeklom iz BiH.

Lukač je istakao da slučaj hapšenja u Americi potvrđuje još jednom da se na BiH, kada je riječ o terorizmu i ekstremizmu, mora obratiti posebna pažnja.

On je rekao da je MUP RS upoznat s hapšenjem šest državljana BiH u Americi, ali ne i sa detaljima, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender