24. 07. 2021.
Jug Srbije opet poplavljen

Jug Srbije opet poplavljen

Jug Srbije opet poplavljen

Zbog obilnih padavina i izlivanja Južne Morave i njenih pritoka u Vranju i Vranjskoj Banji ponovo je proglašena vanredna situacija! Najkritičnije je, kako je potvrđeno u Štabu za vanredne situacije, u svim selima na desnoj obali Južne Morave čiji je vodostaj u subotu bilježio konstantni rast.

Dramatično je u Ristovcu, Neradovcu, Ribincu, Zlatokopu i posebno u Ćukovcu, gdje je izbog izlivanja Južne Morave obustavljen saobraćaj, a dobrovoljci su do kasnih večernjih sati postavljali nasipe. Mještani Ćukovca u nevjerici, kažu da su zabrinuti i da bi voda mogla prodire i u podrume kuća.

Od zore smo na nogama. Srećom, pa smo se brzo organizovali kako bismo zaštitili domove. Peskom punimo džakove, postavljamo blokove. Samo da izdrže i da voda ne krene jače – govore đukovčani.

Problem u ovom dijelu Srbije prave i klizišta i odroni i to na nekoliko lokacija. U Vranjskoj Banji, posebno je dramatično u Balkanskoj ulici gdje je aktivirano klizište koje prijeti da uruši kuću porodice Stanković koja drugu noć provodi van kuće. U selu Ribince je ugroženo vodosnabdijevanje iz seoskih bunara, a poplavljene su gotovo sve poljoprivredna dobra. U Vranju i kolini pod vodom je oko 160 hektara oranica.

Voda je nanijela štetu i stanovnicima Bujanovca. Saobraćaj na državnom putu na dionici Bujanovac – Preševska petlja, u mjestu Levosoje, od subote je potpuno obustavljen zbog izlivanja rijeke Moravice, a vozači su bili prinuđeni da koriste alternativne putne pravce.

Oranice pod vodom u okolini Vranja

Inače, poslije padavina u petak, granicu redovne odbrane od polave prevazišli su vodostaji Južne Morave kod Mojsinja, Veternice kod Leskovca i Jablanice kod Pečenjevca. Prema navodima hidroloških stanica Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaj Jablanice porastao je za 79 santimetara, zatim Veternice za 49…

GRAČANICA

Nevrijeme praćeno jakom kišom na centralnom Kosmetu je izazvalo poplave koje su zahvatile mnogobrojne stambene objekte, ali i poljoprivredne površine. Iako su i na teritoriji opštine Gračanica poplavljena pojedina domaćinstva i ulice, po riječima gradonačelnika Vladete Kostića, situacija zasad nije dramatična i ne razmišlja se o uvođenju vanredne situacije, pišu beogradske Novosti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender