01. 08. 2021.
Požar na gradilištu u Sibiru: Stradalo 6 srpskih radnika

Požar na gradilištu u Sibiru: Stradalo 6 srpskih radnika

Požar na gradilištu u Sibiru: Stradalo 6 srpskih radnika

Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić potvrdio je da je šest radnika srpske nacionalnosti poginulo u požaru u mobilnom naselju koje se nalazi na sibirskom poluostrvu Jamal i istakao da se za sada ne zna zašto je došlo do tragedije.

Požar je izbio u mobilnom naselju kod grada Salehard na oko 3.000 kilometara od Moskve, rekao je Terzić Radiju Slobodna Evropa.

“Vatra je buknula na gradilištu koje se bavi naftno-gasnim poslovima. Tom prilikom smrtno je nastradalo šest srpskih državljana, dok ih je troje povrijeđeno ali nisu u životnoj opasnosti”, rekao je Terzić.

“Mi smo u stalnom kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova u Beogradu i ruskim organima, prije svega Ministarstvom za vanredne situacije i istraga se dalje nastavlja”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, Ambasada u Moskvi ovog momenta nema nikakve podatke kako i zašto se to desilo.

Radnici su bili angažovani preko kompanije Velestroj. Uslovi u kojima oni tamo rade, s obzirom da je riječ o o sjeveru Sibira su vrlo teški, temperature su vrlo niske, a mogli bismo samo da nagađamo šta bi mogli biti uzroci požara. Mi ćemo vrlo brzo dobiti zvanične rezultate ruskih organa.”, rekao je Terzić.

Na pitanje da li su radnici možda radili u Rusiji “na crno”, Terzić je rekao da prema informacijama koje ima, taj aranžman nije išao preko ambasade kao što je to obično slučaj i da su nastradali radnici imali regularne radne dozvole koje su im izdali ruski organi.

Terzić je istakao da Ambasada Srbije od ruskih organa očekuje zvanične i precizne rezultate istrage koja se vodi.

Naravno stupićemo i u kontakt sa izvođačem, kompanijom “Velestroj”, i tražiti da se našim i svim drugim radnicima stvore bezbjedni i korektni uslovi za obavljanje posla, koliko je moguće u datim okolnostima, rekao je on.

Nezvanično se navodi da je u požaru izgorio smještajni blok sa oko 80 soba, u montažnim barakama u kojima su spavali radnici iz Srbije, Kirgistana, Rusije i Bjelorusije.

Neprovjerene informacije sa mjesta događaja lica mjesta ukazuju da su se najvjerovatnije zapalile prostorije u kojima su zaposleni sušili odjeću, prenosi Radio Slobodna Evropa.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender