31. 07. 2021.
Kradu i pod naponom od 25.000 volti

Kradu i pod naponom od 25.000 volti

Kradu i pod naponom od 25.000 volti

“Željeznice Republike Srpske” često su na meti kradljivaca, a samo u prošloj godini lopovi su ovo preduzeće oštetili za 170.000 maraka.

U ŽRS su rekli Glasu Srpske da lopovi kradu sve što im se nađe pod rukom, ali uglavnom ono što je najlakše prodati.

Na meti lopova je najčešće željezo, aluminijum, bakar i olovo, te telekomunikacioni kablovi, kontaktni vodovi, kao i tegovi kontaktne mreže – kazali su u ŽRS.

Dodali su da često nestaju i priključna užad, kolosiječni pribor, kao i drugi materijal, ali i bakarni kablovi instalirani na užem pružnom pojasu.

Lopovi ne prezaju ni od krađe dijelova kontaktne mreže, na otvorenom dijelu pruge, koja je pod naponom od 25.000 volti zbog čega se može zaključiti da se radi o stručnim i profesionalnim kradljivcima – istakli su u ŽRS i dodali da su sve krađe prijavljene policijskim stanicama. U ŽRS su naglasili da na razne načine nastoje da zaštite imovinu.

Zahvaljujući Službi obezbjeđenja, koja štiti imovinu preduzeća, znatno je smanjen broj krađa u objektima, ali ih i dalje ima mnogo na prugama – istakli su u ŽRS.

Naglasili su da je krađa na pruzi bilo čak i u vrijeme poplava u maju kada su se željezničari borili sa velikim posljedicama nastojeći da što prije uspostave saobraćaj.

Pored problema sa lopovima, u “Željeznicama RS” su istakli da se često suočavaju i sa nesavjesnim učesnicima u drumskom saobraćaju koji uništavaju branike na putnim prelazima.

Zbog uništavanja branika na putnom prelazu Modriča instalirana je kamera koja je zabilježila vozače kako uništavaju imovinu preduzeća. Ti snimci već su predati policiji kao dokaz – istakli su u ŽRS.

Koliko krađe na prugama mogu biti kobne, pokazao je samo jedan slučaj od prošle godine kada su zbog krađe šrafova na prugama četiri vagona teretnog voza ŽRS, koji je saobraćao na relaciji Omarska – Željezara Zenica, iskliznula iz šina. Tada se vagon prevrnuo i došlo je do rasipanja željezne rude, loma stuba obilaznog voda i deformacije oko 20 metara pružnog kolosijeka.

Poslovanje

U “Željeznicama RS” kazali su da još nije završen finansijski izvještaj o poslovanju za 2014. godinu.

– Izvještaj o poslovanju biće gotov do kraja idućeg mjeseca – rekli su u ovom preduzeću.

ŽRS su na kraju trećeg kvartala 2014. godine poslovale sa minusom od 6,34 miliona KM, a akumulirani gubitak ovog preduzeća dostigao je 235,87 miliona KM, piše Glas Srpske.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender