22. 10. 2020.
Podivljali franak odnio 20 života u BiH

Podivljali franak odnio 20 života u BiH

Podivljali franak odnio 20 života u BiH

Kako Press saznaje, u pitanju je muškarac iz Bugojna, ali je njegova porodica bila kategorična da detalje tragedije ne iznose u javnost.

Najstrašnije je to, poručuju iz bh. udruženja “Švajcarski franak”, što je još nekoliko njihovih članova najavilo samoubistvo! U udruženju ocjenjuju da, ako se nastavi sa dosadašnjim nemarnim odnosom državnih i entitetskih institucija prema ovoj problematici, niko ne može ni naslutiti koliki će biti konačan broj onih koji su se ubili zbog kredita u “švajcarcima”.

Kao pomen posljednjoj žrtvi, ali i svim ostalim koji su izvršili samoubistvo, članovi udruženja “Švajcarski franak” juče su u Banjaluci i Sarajevu organizovali simboličnu akciju paljenja svijeća ispred poslovnica Hipo banke.

Sistematsko rješenje

U Banjaluci se okupilo desetak korisnika kredita, a sekretar udruženja Dragan Kalamanda je poručio da su paljenjem svijeća odali počast “žrtvama švajcaraca”.

Strašno je šta se ljudima sve dešava koji su digli kredite. Oni su pod nesnošljivim pritiskom. Žiranti ih presreću na ulici, a iz banke zovu čak i noću. Neki od njih su zbog svega imali infarkte, moždane udare i slično – istakao je Kalamanda.

Prema riječima predsednika ovog udruženja Kemala Durakovića, u Sarajevu se okupilo 50 članova.

Uz prisustvo mnogo policajaca i radnika obezbjeđenja, zapalili smo svijeće za 20 naših kolega koji su, nažalost, izvršili samoubistvo – istakao je Duraković.

Korisnici kredita u ovoj valuti ne kriju svoje ogorčenje zbog toga što, nakon posljednjeg enormnog skoka vrijednosti franka od oko 30 odsto, još nije doneseno sistemsko rješenje na nivou cijele BiH.

Bojkot

Potpredsjednik udruženja Miroslav Milodinović je rekao za Press da je tokom njihove prekjučerašnje vanredne skupštine, još jedan član najavio samoubistvo.

Ustao je i rekao da više ne može izdržati toliki pritisak, da će izvršiti samoubistvo. Tu nije kraj i ko zna koliko će još biti ovakvih slučajeva – naglasio je Milodinović.

Skupština udruženja prekjuče je donijela odluku da svi članovi obustave daljnje uplate rata kredita do dolaska novih vlasnika Hipo banke u junu ove godine, s obizrom na to da najveći broj dužnika kredite ima upravo u ovoj banci. Za to vrijeme, kako kaže, novac od rata kredita će deponovati kod drugih banaka.

Taj period nije daleko. Do tada ćemo sigurno bojkotovati banku gašenjem računa, a pored ostalog i obustavljanjem uplata rata do dolaska novih vlasnika, jer očigledno da se sa njima ne može pregovarati – saopšteno je nakon skupštine.

Donesen je zaključak i da se uputi apel Narodnoj skupštini RS i Parlamentu FBiH sa zahtjevom za formiranje komisije, s ciljem ispitivanja zakonitosti kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskom franku.

Svjesni problema klijenata

U BiH je bilo oko 9.800 korisnika kredita u “švajcarcima”, koji su podigli ukupno oko 870 miliona KM, a prema sadašnjem kursu treba da vrate više od dve milijarde KM. Dosad je oko 1.500 dužnika uspelo da vrati kredit.

Iz uprave Hipo banke ranije su za Press rekli da su svjesni problema sa kojima su suočeni njihovi klijenti te da im već duži period nude olakšice – kroz konverziju kredita u valutnu klauzulu u evru, otpis i do nekoliko rata kredita, reprogram, te prolongiranje roka otplate.

.
(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender