24. 09. 2021.

Samohrani roditelji na margini društva: Alimentacija samo pusti san

Samohrani roditelji, njih oko 3.000 u Republici Srpskoj, godinama su na margini društva.

Zakoni koji regulišu njihov položaj se skoro uopšte ne poštuju. Pogotovo se to odnosi na uplaćivanje alimentacije gdje prema podacima Udruženje samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica “Ponos”, više od 70 odsto osoba koje imaju po zakonu ovu obavezu istu ignorišu godinama!

Takođe, u Republici Srpskoj institucije nisu napravile registar samohranih roditelja i kako stvari stoje i neće ga napraviti, pišu Novosti.

Resorna ministarstva u Vladi RS tako već nekoliko godina guraju pod tepih probleme samohranih roditelja. Zato je sav ovaj posao pao na leđa osoba kojih se to tiče i Udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica “Ponos” iz Banjaluke, koji su započeli izradu registra, odnosno socijalnih karata prije svih članova pomenutog udruženja koje već okuplja stotinjak samohranih majki i očeva.

Radmila Mirnić, samohrana majka i predsjednica Udruženja koje postoji šest godina, kaže za “Novosti” da je položaj samohranih majki i očeva u Srpskoj katastrofalan.

Nemamo nikakve olakšice. Tu mislim na subvencije za vrtiće naše djece, knjige za škole, razne stipendije. A pored toga moramo i sami da se borimo na sudovima za svoja prava, – ističe Radmila.

Upravo zbog toga jedan od prioriteta Udruženja “Ponos” je bio da se obezbijedi samohranim roditeljima besplatna pravna pomoć, što su i uspjeli preko Udruženja “Vaša prava BiH”.

Jedan od gorućih problema je naplata alimentacije, što u Srpskoj nije kažnjivo, kao recimo u Crnoj Gori, gdje se ide u zatvor ako se ne plaća alimentacija.

Stotine ljudi ne uplaćuju alimentaciju i ne biva sankcionisano. To se mora promijeniti. Zato je jedan od ciljeva našeg udruženja izmena zakonske regulative i pooštravanje kazni. Drukčije se neće moći riješiti ovaj problem. Osim toga, krenućemo i sa tužbama prema onima koji ne ispunjavaju svoju obavezu – pojašnjava Radmila Mirnić.

Da je ovo udruženje ozbiljno u namjeri da pokrene priču o pravima samohranih roditelja sa mrtve tačke pokazuje i činjenica da su dio mreže udruženja na nivou BiH.

U cijeloj BiH samohrani roditelji su na margini društva i to se mora mijenjati. U našem udruženju zasada pored pravne pomoći imamo i savjetovalište, ali se bavimo i humanitarnom i socijalnom pomoći za porodice sa jednim roditeljem – ističe Radmila.

SIMBOLIČNE CIFRE

Alimentacije u Srpskoj su izuzetno malene i iznose od 50 maraka pa do 30 odsto plate. Isplaćuju se majci ili ocu dok dijete ne napuni 18 godina, a zatim može dete da podnese zahtjev da se nastavi isplaćivati zbog školovanja do 26. godine.

Prije nekoliko godina u Srpskoj se povela priča oko osnivanja Alimentacionog fonda. To je obećavao i tadašnji premijer Aleksandar Džombić, ali od toga nije bilo ništa.

APEL

IZ Udruženja “Ponos” apeluju na sve samohrane roditelje da im se jave za bilo kakvu pomoć ili da se učlane u udruženje kako bi bili registrovani. Udruženje se nalazi u Banjaluci u Ulici Vidovdanska 27, na popularnoj Paskulinoj ciglani ili da se jave na telefon 067 110-5000.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender