31. 07. 2021.
Vučić: Šešelju želim dobro zdravlje i brz oporavak

Vučić: Šešelju želim dobro zdravlje i brz oporavak

Vučić: Ovo će biti jako duga noć

Trilateralni sastanak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini sa delegacijama Beograda i Prištine u Briselu počeo je nešto prije 22 časa, potvrđeno je za B92.

U Briselu su danas najprije održani odvojeni sastanci predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika kosovske vlade Ise Mustafe sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

Ona je prije sastanka sa dvojicom premijera izjavila da treba da se sastane sa dvojicom premijera i da ih natjera da se međusobno sastanu.

“Nadam se da će večerašnji sastanak biti zaključen pozitivnom ocjenom”, rekla je Mogerini koja je istakla da će prvi sastanak Vučića i Mustafe biti veoma važan, dodajući da je EU uspješno posredovala u dijalogu Beograda i Prištine prethodnih godina.

Ovo je prvi susret u okviru dijaloga od kraja marta prošle godine, kada je uslijedio duži zastoj izazvan političkom krizom u Prištini, gdje mjesecima nije bila formirana vlada.

Premijer Srbije je u Briselu izjavio da je pred njima “jako duga noć”, a pretpostavlja se da je ovakvu izjavu podstakao veliki broj novih tema sa kojima su došle i srpska i kosovska strana, javlja reporter B92.

Za Beograd su prioriteti sastanka formiranje Zajednice srpskih opština, kao i pravosuđe, tačnije dolazak srpskih sudija i tužioca na Kosovo.

“Već sada se vidi da će ovo biti duga noć ozbiljnih razgovora o konkretnim temama. Delegacija Srbije je izložena pritiscima pojedinih zemalja ali se borimo da ZSO, pitanje naše imovine na Kosovu i Metohiji kao i učešće Srba u pravosudnim institucijama u pokrajini budu u centru pažnje”, rekao je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić za RTS.

Prema njegovim riječima, članovi delegacije Srbije vode “žestoku” borbu za “svaku riječ i zapetu” u atmosferi koja je, kako je naveo, “u pojedinim momentima prilično tenzična”.

Đurić je istakao da Srbija želi da dodje u situaciju da na Kosovu i Metohiji radi nekoliko desetina srpskih sudija što kako je rekao “nije bio slučaj od 2008. godine, pa čak i od 1999. godine”.

“To je važno za našu zajednicu, kao i pitanje formiranja ZSO koja predstavlja našu budućnost na Kosovu i Metohiji. Prištinska delegacija je htela da se razgovara o raspuštanju Civilne zaštite i dobijanju medjunarodnog telefonskog broja za Kosovo”, kazao je Đurić.

“Trepča” je, takođe, aktuelna tema, a zbog “Trepče” je danas na trgu Šuman protestovalo tridesetak kosovskih Albanaca. Jedan od demonstranata napao je snimatelja novinske agencije Tanjug.

Srpski premijer susreo se i sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

.
(RTS, B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender