21. 10. 2020.
Banjaluka: Distrofičari blokirali Zapadni tranzit

Banjaluka: Distrofičari blokirali Zapadni tranzit

Banjaluka: Distrofičari blokirali Zapadni tranzit

Kako saznaje ATV, blokirana saobraćajnica izazvala je potpuni kolaps u saobraćaju, budući da se radi o vremenskom intervalu kada je u širem centru grada pojačan promet.

“Sutra ćemo doći ovdje u 16 časova, blokiraćemo ovu saobraćajnicu i nećemo se pomjerati odavde. Jedino mogu da nas pomjere transporterima ili nečim drugim. Ukoliko “razriješe” sve sporne funkcije svi naši problemi će biti riješeni. Onda smo otvoreni za sve razgovore s Vladom kako bismo se dogovorili na zadovoljstvo svih strana”, rekao je za ATV Miodrag Dobrijević iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je alternativni smještaj najbolje rješenje za penzionisane korisnike usluga Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, ali da grad Banjaluka trenutno nema prostor, niti Vlada Srpske ima sredstva za renoviranje postojećeg objekta.

Savanović je nakon sastanka sa rukovodstvom Centra rekao da će Ministarstvo u dogovoru sa Gradskom upravom Banjaluka i Centrom za socijalni rad pokušati da pronađe humano rješenje koliko je u ovoj situaciji moguće, ali da neće dozvoliti blokade saobraćaja.

“Konkretnih prijedloga za smještaj nije bilo, sa predstavnicima Gradske uprave ćemo razgovarati sutra, s obzirom da je riječ o stanovnicima Banjaluke”, rekao je Savanović.

On je naveo da su većina korisnika koji protestuju penzioneri od kojih mnogi imaju određenu imovinu, a neki i u Federaciji BiH, ali da ne žele da izađu iz prostora u kojem trenutno borave.

“To je sada stvar Centra za socijalni rad i ako bismo se isključivo držali zakona, mi bismo te ljude mogli izbaciti na ulicu. Međutim, s obzirom da smo humano društvo, Vlada i Ministarstvo ne žele da primjenjuju silu, već procjenjuju da treba laganim koracima tražiti rješenje na duže staze”, rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, smjena direktora Centra predstavlja najmanji problem, ali korisnici koji protestvuju treba da shvate da se isključivošću ne može ništa postići.

“Očekivao sam da danas dođu i oni i da saslušamo obje strane, jer sada ostajemo uskraćeni za pravu informaciju”, rekao je Savanović.

On je izrazio žaljenje što na sastanak koji je sazvao nisu došli korisnici usluga Centra koji protestuju, ali je naveo da oni nisu nadležni da postavljaju menadžment ustanove i da će ga Vlada i Ministarstvo, ako procijene da ne ispunjava uslove, smijeniti.

Direktor Centra Dragić Gojković rekao je da gubici ove ustanove iznose oko 250.000 KM i da se problemi, osim na distrofičare, odnose i na ratne vojne invalide i paraplegičare, ali da se u medijima govori samo o prvoj kategoriji.

On je dodao da je njegov odlazak sa funkcije direktora stvar Vlade i resornog ministarstva i da će to učiniti ukoliko to budu od njega zatražili, ali da smatra da nije uradio ništa suprotno postojećim propisima.

“Nemoguće je da u centru ljudi žive 20 i više godina, a da ne plaćaju i to je suština problema”, rekao je Gojković.

On je demantovao navode da naplaćuje usluge volontera personalnih asistenata, navodeći da te usluge pruža Centar za socijalni rad Grada Banjaluka.

“Kada je riječ o volonterima, tražili smo samo da se legitimišu i da neko pruži podatke za ljude koji gore borave”, rekao je Gojković za ATV.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender