24. 07. 2021.
Beograd i Priština se dogovorili o pravosuđu

Beograd i Priština se dogovorili o pravosuđu

Beograd i Priština se dogovorili o pravosuđu

“Razgovori su bili teški, ali mislim da smo izvukli maksimum u datim okolnostima”, rekao je Vučić novinarima nakon razgovora koji su počeli u ponedjeljak uveče, a završili nešto poslije dva časa ujutro.

Vučić je istakao da je tokom ove runde dijaloga prištinska delegacija, na čelu sa “premijerom” Isom Mustafom, insistirala na temama kao što su rasformiranje civilne zaštite na sjeveru i uklanjanje “Parka mira” na mostu između sjevernog i južnog dijela Mitrovice, prenijeli su beogradski mediji.

“Mi o tome nismo hteli da razgovaramo, ali smo hteli da razgovaramo o `Trepči` i Zajednici srpskih opština”, objasnio je Vučić, dodajući da je sporazum o pravosuđu jedini koji je utvrđen na ovom sastanku.

On je izjavio da je paritet srpskih i albanskih sudija u južnoj Mitrovici 14 prema 11 u korist Albanaca i da će predsjednik Suda u sjevernoj Mitrovici biti Srbin, te da je to bolje rješenje nego što je zadato u etničkoj strukturi mitrovačkog regiona.

Vučić je dodao da će u Sudu raditi jednak broj tužilaca Srba i Albanaca – po devet.

Premijer Srbije je rekao da će mitrovački sud imati ogranke i u Zubinom Potoku i Leposaviću, na čemu je insistirala srpska strana.

On je ocijenio da su razgovori bili izuzetno teški, više puta prekidani, i zahvalio visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini na iskazanom razumijevanju.

“Ketrin Ešton je željela da čuje naš plan što dobro pamtimo, a čini mi se da i Federika Mogerini ima takav stav”, objasnio je Vučić.

On je izrazio nadu da će ovaj napredak doprinijeti da se što prije otvore prva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU i dati novi zamajac evropskim integracijama Srbije.

“Ponašanje Srbije biće pozdravljeno i ocenjeno kao ozbiljno”, istakao je Vučić.

On je rekao da zbog teških razgovora dvije delegacije nisu stigle da se dogovore o novoj rundi dijaloga i izrazio očekivanje da će to biti uskoro.

Premijer samoproglašenog Kosova Isa Mustafa rekao je da je dogovor o pravosuđu važan za Kosovo, jer je, prema njegovim riječima, obezbijeđen “jedinstveni sistem sudstva na cijelom Kosovu”.

“Nastavićemo sa drugim pitanjima tako da svi dijelovi Kosova budu integrisani i da suverenitet bude zastupljen na čitavoj teritoriji”, rekao je Mustafa novinarima nakon razgovora.

On je dodao da je Priština insistirala na rasformiravanju civilne zaštite, jer se bez rješavanja tog pitanja “ne može ići dalje sa drugim temama”.

Mustafa je rekao da treba i da se otvori most na Ibru i da se osigura sloboda kretanja, a prema njegovim riječima, dva pitanja su u procesu rješavanja – pozivni broj i energetika.

“Datum novog sastanka nije utvrđen, ali imajući u vidu teme očekujem da bude uskoro”, rekao je Mustafa.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je da su premijer Srbije Aleksandar Vučić i “premijer” samoproglašenog Kosova Isa Mustafa finalizovali sporazum o pravosuđu, čime je zatvoreno ključno poglavlje primjene Briselskog sporazuma koje će, kako je ocijenila, suštinski unaprijediti život ljudi na terenu.

Prema njenim rečima, radne grupe će nastaviti aktivnosti u narednim danima.

“Premijeri su potvrdili opredjeljenje da ostvare napredak u normalizaciji odnosa. Dogovorili su se da sarađuju u rješavanju regionalnih pitanja, kao što je akutni problem ilegalnih migranata sa Kosova”, rekla je Mogerinijeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender