02. 08. 2021.
Mještani Česme dobiće most koji ne žele

Mještani Česme dobiće most koji ne žele

Mještani Česme dobiće most koji ne žele

Nekoliko stotina ljudi prisustvovalo je zboru građana, na kojem su izričito zatražili da sredstva koja je gradska uprava namijenila za izgradnju mosta na Vrbanji kod “Incela” budu preusmjerena za izgradnju mosta na Vrbasu, ili bar rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se što prije moglo krenuti s izgradnjom ili tražiti kreditna i donatorska sredstva.

Poslije nešto više od mjesec dana stigao je i odgovor gradske uprave, u kojem je navedeno da oni nisu nadležni.

“Obavještavamo vas da je izgradnja mosta preko rijeke Vrbanje kod ‘Incela’ u nadležnosti grada, dok je izgradnja mosta preko rijeke Vrbas kod ‘Vitaminke’ u nadležnosti Vlade RS, tako da grad u ovom slučaju učestvuje u obezbjeđivanju projekata i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa”, navodi se u odgovoru gradske uprave mještanima Česme.

“Sada odjednom oni nisu nadležni, a godinama je rađeno na spremanju projekata i dokumentacije, čak su u dva-tri navrata radili prezentaciju projekta mosta kod ‘Vitaminke’. Grad mora biti nadležan. Sve vrijeme se spominje da će grad praviti te mostove, od bivšeg gradonačelnika Dragoljuba Davidovića, koji je još 2008. obećao izgradnju novog mosta na Vrbasu i rekao da će to biti jedini prioritet u gradnji mostova na toj rijeci, pa do sadašnjeg gradonačelnika, koji je prilikom otvaranja mosta u Karanovcu rekao da je gradnja mosta u Česmi prioritet”, rekao je Goran Arbutina, mještanin i član Savjeta MZ Česma.

On nam je ukazao na to da se volja građana Česme ne poštuje i na određene nepravilnosti u radu Savjeta MZ i predsjednika.

“Mi smo pročitali iz novina da će početi gradanja tog mosta kod ‘Incela’, gdje stoji da je to dogovoreno na nekom sastanku s članovima mjesne zajednice. Za taj sastanak ja kao član Savjeta nisam znao, a ni mnogi drugi, tako da je, izgleda, za njega znao samo predsjednik i možda eventualno još neko. Pitam se kakvi su to sastanci kada za njih niko ne zna i kada se na njima dogovaraju takve stvari”, rekao je Arbutina.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma, rekao je kako su svi mišljenja da je gradnja mosta kod “Vitaminke” pravo rješenje, ali da za to ogičledno nema novca.

“Poslije poplava smo ostali samo s mostom kod ‘Incela’, koji je jedina linija prema gradu, a koji je pri tom u katastrofalnom stanju, javni prevoz ne ide preko njega, a prvi veći vodostaj prijeti da ostanemo i bez njega i šta ćemo onda”, priča Maličević.

Upravo iz ovog razloga Maličević je, kako kaže, mišljenja da je bolje da se izgradi bar ovaj most kod “Incela” preko rijeke Vrbanje.

“Naš stav je da jedino most kod ‘Vitaminke’ može da obezbijedi normalno funkcionisanje mještana Česme i razvoj ovog naselja, ali ako trenutno nema sredstava za njegovu gradnju onda neka bar izgrade ovaj kod ‘Incela’ da ne ostanemo bez ičega”, kazao je Maličević.

Odgovore na pitanja u vezi s problematikom građana Česme iz gradske uprave danas nismo dobili.

Pravo rješenje

Goran Arbutina, mještanin i član Savjeta MZ Česma, istakao je da predsjednik ove mjesne zajednice ne poštuje volju građana koji su svoj stav izrekli javno, zbog čega je i predata peticija s više od 100 potpisa, gdje je tražena smjena svih članova Savjeta MZ Česma.

“S ovim mostom koji oni imaju u planu da grade ništa nećemo dobiti, ne treba nam bilo kakvo rješenje našeg problema nego ono pravo. Mještani most kod ‘Vitaminke’ čekaju već 50 godina i sigurni su da ga, ako grad napravi ovaj kod ‘Incela’, tek onda nikada neće dobiti. Uvijek će nam govoriti, dobili ste jedan most, nema para i slično, zato i tražimo da se sredstva preusmjere na izgradnju mosta koji rješava problem”, ističe Arbutina za Nezavisne novine.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender