31. 07. 2021.
Banjalučke odbojkašice uspjele i bez podrške

Banjalučke odbojkašice uspjele i bez podrške

Banjalučke odbojkašice uspjele i bez podrške

Jedan je od klubova koji najviše radi na omasovljenju sporta u Banjaluci, pod svojim otkriljem broji oko 400 djevojaka u svim selekcijama i školi odbojke.

Prema riječima glavnog trenera i osnivača kluba Darija Savovića, interesovanje za ovaj sport je ogromno, djevojčice se svakodnevno javljaju da se priključe treninzima, uspjehe nižu u svim kategorijama, ali podrška nadležnih i dalje izostaje.

Dali smo ovom gradu i državi nešto lijepo, pozitivno i korisno, ali njihov odnos prema nama je i dalje poražavajući. Za 11 godina kroz naš klub prošlo je 1.500 djevojčica, svake sezone one nižu uspjehe i u samom su vrhu lige RS u svim kategorijama – priča za “Novosti” Savović. –

Naša seniorska ekipa ima najbolji uspjeh što se tiče banjalučke odbojke. Godine 2012. smo bili prvaci, plasirali se u Premijer ligu BiH, ali ubrzo istupili usljed nedostatka podrške. Godinu kasnije bili smo drugi, ali brzo potom raspustili prvi tim znajući da dalje ne možemo finansijski i krenuli ponovo sa mlađom generacijom u osvajanje titula.

Savović kaže da se nada kako Banjaluka neće izneveriti bar ovu generaciju djevojčica.

Nismo politički klub. Pošteno se borimo sami. U ovom društvu sve se svodi na pripadnost nekoj opciji. Zato postoji negativna selekcija i kadrova i klubova – razočarano konstatuje naš sagovornik.

Savović navodi da su u napravili mini-odbojku za najmlađe, internu ligu, vode djecu na kampove, sklonili su mnogo djevojčica sa ulice i dali svima priliku da se bave odbojkom.

– To je, u stvari, naš najveći ponos do sada – kaže Savović.

NOĆNI TRENINZI

Banjalučanke se već sedam godina bore za izgradnju Doma odbojke, odnosno za dozvolu lokacije.

Sami bismo finansirali izgradnju, potrebna nam je samo ta dozvola, odnosno da nadležni odrede lokaciju. Želimo da napravimo pristojan objekat na području grada kako bismo djevojkama omogućili kontinuirane treninge u pristojnim terminima. Seniorke trenutno na raspolaganju imaju samo jedan termin u Dvorani “Obilićevo” i to od 21.30 do 23, što je poražavajuće – kaže Savović.

SARADNjA SA BEOGRAĐANKAMA

Prošle sezone Savović je radio kao pomoćni trener seniorki Crvene zvezde u Beogradu. – Saradnja je počela tako što je tim menadžer srpske reprezentacije Laslo Lukač prepoznao naš rad i tako se uključio kao stručni kosultant u našem klubu. Tako sam i ja dobio poziv da budem pomoćni trener u CZ u sezoni 2013-2014.

Od tada razvijamo paralelne veze i djelujemo jedni drugima kao filijala, doduše mi njima samo zasad, dok naša odbojka ne dobije mjesto u našoj državi kakvo zaslužuje. Trenutno pripremamo tri igračice za odlazak u prvi tim Zvezde, pišu beogradske Novosti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender