28. 10. 2021.
Oduzeta roba vrijedna oko 100.000 KM

Džakula: 80 odsto budžeta puni se od indirektnih poreza

Prema njegovim riječima, od uspješnog rada ove institucije i prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u potpuno zavisi finansijska stabilnost BiH.

“U dijelu indirektnih poreza stigli smo do nivoa kad nema više značajnog prostora za dalje povećanje i rast, ali isto tako mislim da je područje direktnih poreza nešto na čemu se tek mora raditi”, rekao je Džakula za sarajevsko “Oslobođenje”.

On je naveo da sve moderne zemlje, posebno u EU, imaju potpuno obrnutu situaciju, gdje nivo direktnih poreza u ukupnim prihodima ima puno veći značaj od nivoa indirektnih poreza.

“BiH mora ići u sličnom pravcu ako želimo dugoročnu finansijsku stabilnost”, zaključio je Džakula.

Prema njegovim riječima, službenici UIO su u 2014. oduzeli raznu robu u vrijednosti približno pet miliona KM, uglavnom tekstilnih proizvoda, duvanskih prerađevina, satova, obuće, raznog nakita, motornih vozila i opreme, kozmetike i parfema, te raznih kućnih potrepština i robe široke potrošnje.

“Posebno želim istaći da smo dobili dva velika skener-kamiona kao donaciju kineske vlade, završena je obuka i ova će vozila u narednom periodu dati veliki doprinos otkrivanju nezakonitosti kada je riječ o uvozu razne robe u BiH”, kaže Džakula.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender