Putin razgovarao sa Merkelovom

Putin razgovarao sa Merkelovom

Minsk: Da li je današnji susret prekretnica?

“Ako bude postignut sporazum, neće to biti kraj poteškoćama. Ali ako ishod sastanka bude negativan, onda su moguće sve opcije i različiti razvoji događaja, od koji su neki zabrinjavajući”, dodala je Mogerinijeva.

Ona je odbila da kaže koje su moguće posljedice neuspjeha pregovora koji će početi za nekoliko sati u Minsku između ruskog predsjednika Vladimira Putina, francuskog Fransoa Olanda, ukrajinskog Petra Porošenka i njemačkog kancelara Angele Merkel.

“Večeras se Rusiji pruža prilika da bude odgovoran akter, koji će upotrijebiti sav svoj uticaj na proruske aktiviste da se pronađe rješenje za ovu krizu, da se obnovi mir i poštovanje međunarodnih pravila” ocijenila je Mogerinijeva.

Ona je rekla da postoji šansa i da je treba iskoristiti i okončati sukobe.

“Rusija mora da prestane da gleda svoj odnos sa EU kao konfrontaciju. Mi smo susjedi, iako trenutno nismo partneri. EU nije projekat osmišljen protiv bilo koga”, rekla je Mogerinijeva.

Ona je istakla da je jasno da Ukrajina, Moldavija i Gruzija moraju da samostalno odluče o svojoj budućnosti i sadašnjnosti, napomenuvši da su ove tri države potpisale sporazume o pridruživanju sa EU.

“Nije u pitanju izgradnja novog zida, već stvaranje prostora između njih i nas”, dodala je Mogerinijev

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender