03. 08. 2021.
Minsk:Putin i Porošenko – ruka ruci

Minsk:Putin i Porošenko – ruka ruci

Minsk:Putin i Porošenko – ruka ruci

Šefovi država Rusije, Ukrajine, Francuske i njemačka kancelarka počeli su sastanak u Minsku, koji je još nazvan i samitom “posljednje nade”.

Počelo je užim sastankom samo četiri lidera, Vladimira Putina, Petra Porošenka, Fransoa Olanda i Angele Merkel, koji bi kasnije trebao da se proširi i da uključi i njihove savjetnike. Kako prenosi agencija AFP, kamere ruskih televizija zabilježile su trenutak rukovanja predsjednika Rusije i Ukrajine.

Četvoro lidera planira da potpiše zajedničku deklaraciju o implementaciji Sporazuma iz Minska, navodi agencija Interfaks, pozivajući se na izvore iz Minska.

Poslije dva sata pregovora “četvorka”, zajedno sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, napustila je sastanak, kratko se zadržala pred medijima za slikanje, a potom je bez komentara uslijedio povratak za pregovarački sto.

Za vrijeme razgovora Porošenko je napustio prostoriju, ali se vratio za nešto manje od 15 minuta.

Spekuliše se da mu je stigla informacija o snažnim eksplozijama u Donjecku, koje su se dogodile gotovo simultano sa početkom razgovora u Minsku.

Današnji samit u glavnom gradu Bhelorusije vrhunac je intenzivnih multilateralnih napora da se nađu rješenja za krizu na jugoistoku Ukrajine.

Diplomatske aktivnosti pojačane su posljednjih sedam dana tokom kojih su Merkelova i Oland posetili Kijev i Moskvu da izlože svoje predloge za rješenje ukrajinskog problema.

U kratkom intervalu između sastanaka u Kijevu i Moskvi Angela Merkel je posjetila i Vašington, gdje je razgovarala sa američkim predsjednikom Barakom Obamom.

Ona je poslije tog sastanka rekla da treba napraviti još jedan pokušaj za rešenje konflikta u Ukrajini i dodala ne bi sebi oprostila kad taj pokušaj ne bi bio učinjen.

Makej: Moguće usvajanje dokumenta

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej rekao je da bi na sastanku “četvorke“ u Minsku mogao da bude usvojen koordiniran dokument.

Sastanak se održava u Palati nezavisnosti, u takozvanom “normandijskom formatu” koji čine predstavnici te četiri države odnosno ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland.

“Jasno je da bez konačnog usvajanja tog dokumenta od strane svih učesnika, neće biti napretka”, rekao je Makej.

Prema njegovim riječima, sve strane su željne da postignu pozitivne rezultate.

“Imamo mogućnost da razgovaramo sa svim stranama i vidimo da su svi oni spremni da ostvare pozitivan rezultat”, rekao je on a prenosi agencija RIA Novosti.

Agencija Rojters javila je, pozivajući se na ukrajinske izvore sa sastanka, da četvorica lidera na sastanku u Minsku planiraju da potpišu zajedničku deklaraciju u kojoj se podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Taj izvor je rekao da će biti pripremljen i poseban dokument kontakt grupe u kojoj su Rusija, Ukrajina i Organizacija za evropsku bezbjednost i sigurnost u kojem se afirmiše podrška planu o prekidu vatre koji je dogovoren u septembru prošle godine, takođe u Minsku, prenosi B92.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, započeli su večeras u Minsku razgovore o razrješenju krize u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus ocenio je da su razgovori u Minsku posljednja šansa da se kriza u Ukrajini riješi pregovorima, prenosi Rojters.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender