01. 08. 2021.
NSRS: Usvojeni Budžet i Ekonomska politika za 2015. godinu

NSRS: Usvojeni Budžet i Ekonomska politika za 2015. godinu

NSRS: Usvojen prijedlog Izjave o principima pristupa BiH EU

Na posebnoj sjednici večeras je jednoglasno usvojen zaključak 67 poslanika, kojim je Narodna skupština Republike Srpske upoznata o tekstu prijedloga izjave o principima pristupa BiH EU, te podržava predloženi tekst izjave.

Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Usvojen je i zaključak kojim Narodna skupština traži od Vlade Republike Srpske, izabranih predstavnika iz Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH da prilikom provođenja principa iz ove izjave strogo vodi računa o ustavnoj nadležnosti entiteta i da se odbije svako pitanje koje nije u skladu sa tim.

Narodna skupština Republike Srpske ostaje pri ranije donesenom stavu u vezi sa predmetom “Sejdić-Finci” protiv BiH i mehanizmu koordinacije i zahtjeva za njihovu dosljednu primjenu.

Ovaj zaključak podržala su 63 poslanika, četiri su bila protiv, dok niko nije bio uzdržan.

Predsjednik parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad Šeste posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Manifestovana podrška

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je večeras da je Narodna skupština Republike Srpske manifestovala jedinstvo prihvatanjem izjave o principima pristupa BiH EU i usaglašenih zaključaka. “Time sam u potpunosti zadovoljan, jer smo o ovako važnoj temi manifestovali jedinstvo. Zaključcima smo dali određenu kondiciju i ograničenja u njenoj implementaciji”, rekao je Dodik u završnoj riječi na posebnoj sjednici parlamenta Srpske.

Prema njegovim riječima, težina posla će se osjetiti u narednom vremenu.

“Imam osjećaj da su na nekom mjestu već pripremljeni neki od operativnih planova i da će veoma brzo biti stavljeni na razmatranje i odlučivanje. Volio bih da samostalno dođemo do akcionih planova i svega što je važno, jer je to garancija da ćemo od početka učestvovati u koncipiranju mape puta za realizaciju ove izjave”, naglasio je Dodik.

On je naglasio da navedena izjava i njena realizacija nisu dio razvoja, jer se traži više štednje i odricanja.

“To je dio ukupne evropske politike štednje. Puna svijest o ovoj izjavi je veoma važna, jer samo tako možemo da napravimo najbolji operativni plan”, kaže Dodik.

On napominje da će na bilo kom nivou intervenisati ako zatreba bilo kakva zaštita.

“Moguće su dalje politizacije ove izjave, ali molim da se to ne dogodi u Republici Srpskoj. Jasno je da u pogledu izjave ogroman posao čeka entitetske vlasti i apelujem da Vlada Srpske već usvojene orijentacije u Ekonomskoj politici ubrza da bi prejudicirali mnoge operativne planove”, smatra Dodik i napominje da će biti odbijeno sve što ne bude u interesu Republike.

Dodik je najavio da će sutra potpisati usvojenu izjavu.

“Nisam najveći optimista što se tiče implementacije ove izjave. Uvjeren sam da svako pitanje od važnosti za Srpsku treba da razmatra Narodna skupština Republike Srpske. U parlamentu BiH vidljive su pozicije vezane za ovu izjavu, jer dio partija iz Srpske ne želi da učestvuje u radu dok u ovoj instituciji sjedi jedan član, ali molim da to ne bude problem što se tiče partija iz Srpske”, zaključio je Dodik, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender