31. 07. 2021.
Željko Panić: Moramo više pažnje posvetiti bazičnim sportovima

Željko Panić: Moramo više pažnje posvetiti bazičnim sportovima

Željko Panić: Moramo više pažnje posvetiti bazičnim sportovima

U posljednjih pola godine postiglu su velike uspjehe u skoro svim kategorijama. O uspjesima i planovima Olimpa Kontakt radio je porazgovarao sa Željkom Panićem, nekadašnjim plivačem olimpijcem, a danas direktorom kluba.

Panić: Jeste, ima dosta uspjeha pogotovo u mlađim kategorijama. Ali moram se vratiti unazad dvije godine i spomenuti našu Ivanu Ninković koja je najbolja plivačica ikada u RS i BiH. Ona je dva puta bila u polufinalu Evropskog prvenstva, bila je deseta i dvanaesta, što je rezultat koji je nevjerovatan za naše uslove jer tu bukvalno odlučuju nijanse. Bila je četvrta na Mediteranskim igrama gdje joj je nedostajala samo stotinka za osvajanje medalje. Tako da imamo vrhunske rezultate, imamo Ivanu koja je ostvarila normu za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u julu u Rusiji, a ozbiljan je kandidat i za Olimpijske igre.

Da se vratimo na mlađe kategorije, imamo stvarno dosta dobrih djevojčica i dječaka. Mi smo pratili sve, a izdvojilo nam se ime Sare Kremenović u uzrastu od deset godina?

Tako je, postigla je nevjerovatno rezultate. Ona je veliki talenat i u klubu se nadamo da ćemo joj pružiti podršku zajedno sa roditeljima, da ne govorim sad o ostalima koji bi trebali to da podrže.

Trebalo bi da iza takvih talenata stanu i grad i država..?

Tačno tako, jer radi se o talentu sa fenomenalnim rezultatima. Sara ima jako dobru odskočnu dasku za uspješan nastavak karijere. Samo u pola godine oborila je 10 rekorda Bosne i Hercegovine i to nisu samo dobri rezultati za kategoriju mlađih pionira već to ide i dalje. Očekujemo od nje jako puno, ali još je mlada, i naše je u klubu da je čuvamo i njegujemo, a Sarino je naravno da trenira i to je to.

Čini se da je ključni period pred vama. U maju i julu ima dosta takmičenja. U maju je veliki plivački miting od kojeg dosta očekuje i Olimp?

Ove godine imamo mnogo planova. Iako je teška situacija nećemo kukati. Uglavnom, idemo dalje. Od 30 -31. maja održava se osmi po redu plivački miting  Banjaluka Open i to je jedan od najjačih plivačkih mitinga u Evropi. U kalendaru smo svjetske i evropske plivačke federacija, a što je najbitnije, plivači kod nas mogu da plivaju norme za Svjetsko prvenstvo, ali i za Olimpijske igre koje se održavaju sljedeće godine u Rio de Žaneiru.

U julu imamo dosta takmičenja, imaćemo pet plivača na Balkanskom prvenstvu, Ivana Ninković će plivati na Svjetskom prvenstvu gdje očekujemo da ostvari što bolji rezultat i da se plasira na OI. Tu je i naš junuor Adi Mešetović, rekorder BiH, koji će se takmičiti na prvim Evropskim olimpijskim igrama koje se održavaju u Bakuu. Imamo puno dešavanja i trebaće, naravno, puna podrška institucija

Zaista se nadamo da će nadležni prepoznati da je mnogo efikasnije ulagati u individualne sportove u državama poput naše nego trošiti novac u ”rupe bez dna” u nekim kolektivnim sportovima?

Nadovezaću se da pažnju treba posvetiti bazičnim sportovima, a to su atletika, gimnastika i plivanje, a mi ćemo završiti priču  i za fudbalere, košarkaše i ostale jer baza treba biti čvrsta pa se onda – da se slikovito izrazim – lakše nastavlja grananje drugih sportova.

Razgovarao: Željko Opalić

(MOJ KONTAKT)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender