Rad nedjeljom bi mogao biti odobren svima

Rad nedjeljom bi mogao biti odobren svima

Rad nedjeljom bi mogao biti odobren svima

“Ovom izmjenom svi subjekti bi bili dovedeni u ravnopravan položaj, a smanjio bi se pritisak i na službe Gradske uprave, s obzirom na to da se često traži rad određenih subjekata nedjeljom”, navedeno je, između ostalog, u prijedlogu odluke.

Osim toga, svi subjekti na koje se odluka odnosi mogli bi raditi i drugi dan republičkog praznika, kao nedjeljom.

Vlasnici subjekata koji se bave uslužnom djelatnošću kažu da bi im dobro došlo usvajanje odluke.

“Potrebe za radom nedjeljom ima dosta jer je bilo mušterija koje su željele da ih primim tim danom na crno, ali zbog važeće odluke to nisam mogla da prihvatim. Ljudi su zauzeti radnim danima i ne mogu da izdvoje vrijeme u toku sedmice za kupovinu ili neki tretman. Više bi mi odgovaralo da, na primjer, ponedjeljak bude neradni dan, nego nedjelja”, kaže Tijana Điko, vlasnica jednog kozmetičkog salona.

S druge strane, neki bi se radije nedjeljom posvetili porodici, ali ipak priznaju da potrebe za radnom nedjeljom ima.

“Ne bih radila nedjeljom zbog porodice, ali većini bi to vjerovatno odgovaralo. Ima mušterija koje ne mogu doći radnim danima pa bi i njima izmjena radnog vremena dobro došla”, rekla je Željka Bulić, vlasnica frizerskog salona u centru grada.

Važeća odluka

Trenutno je rad nedjeljom dozvoljen trgovinama na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima, odnosno djelatnost prodavnica mješovite robe, tržnim centrima i u okviru njih svim ostalim subjektima bez obzira na vrstu djelatnosti, kioscima, auto-praonicama, subjektima registrovanim za “trgovinu na malo” korištenim vozilima.

Dozvoljeno radno vrijeme je od osam od 16 časova, osim za trgovine cvijećem i trgovine na malo pogrebnom opremom, koje mogu da budu otvorene od osam do 21 čas, pišu Nezavisne novine.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender