21. 10. 2020.
Da li je žena ženi vuk: Na meti uglavnom uspješne i voljene

Da li je žena ženi vuk: Na meti uglavnom uspješne i voljene

Da li je žena ženi vuk: Na meti uglavnom uspješne i voljene

Sa razlogom ili bez njega. Iako je svakoj djevojci jasno da od lijepe uvijek postoji ljepša, kao što jedan kvalitetan dečko nije znak da su svi tog “kalibra” zauzeti, ljubomirisanje je, slažu se stručnjaci, vrlo svojstveno ženskoj ćudi. A povoda za njega je mnogo…

Sociolog Milena Janković kategorično osuđuje generalizaciju, braneći stav da nisu sve žene ljubomorne na pripadnice svog pola, kao i da su iskreni odnosi i prijateljstva mogući, ali kaže da zavist jeste damska pošast.

Ona se prosto više vezuje za njih, nego za muški svet. Žena ženi može da bude vuk, ako dopusti da je savladaju ta niska osećanja koja verovatno u svima nama postoje – tvrdi Milena.

Sagovornica “Života plus” kaže da je zavist izraženija među bliskim osobama, pa su tako sestre ili najbolje drugarice često ljubomorne jedna na drugu.

U tinejdžerskim danima, mlađa sestra zavidi starijoj na slobodi koja joj je pripala zbog godina, a ona njoj na bezbrižnosti. Međutim, dešava se da je jedna ljubomorna na drugu zbog bujnije kose, zgodnijih nogu, viših ocena u školi ili uspeha u nekim vannastavnim aktivnostima. To kasnije može da se izrodi u ljubomoru zbog popularnijeg dečka ili uglednijeg muža, uspešnijeg radnog mesta, pametnije dece…

Sestre znaju da zavide potajno, jer im je teško da izuste kako su ljubomorne na najrođeniju žensku osobu, ali taj osećaj može da eskalira u nekim, naizgled, najbanalnijim situacijama – objašnjava Milena, dodajući da isti model važi i za najbolje drugarice.

Prijateljstvo u adolescentskom dobu ponekad stoji na “klimavim nogama” među djevojčicama koje u najboljim drugaricama zapravo vide konkurenciju. Predmet zavisti može da bude povlašćen status kod profesora, popularnost na školskim hodnicima, zavodljiviji izgled, uspjeh kod momaka, bolji telefon, skuplja jakna…

Po pravilu, uglavnom se zavidi drugarici sa kojom se najviše vremena provodi, ali je to najteže “dokazivo”, jer niko ne želi da prizna da se zapravo ne raduje sreći osobe sa kojom se druži. Tinejdžerke se nalaze u osetljivom dobu, pa lako potonu kada ne dobijaju komplimente ili su svesne da su manje lepe od drugarice iz školske klupe. U ovom materijalističkom svetu, skupocenije krpice i brži auto tate ili dečka – dovoljan su okidač. Ponekad zavist može da bude potpuno bezrazložna, ali se svakako pojačava kada se nekoj devojci sviđa dečko koji je zaljubljen u njenu najbolju prijateljicu – navodi primjere sociolog.

Stručnjaci se slažu da je ovo osećanje karakteristično za tinejdžere i donekle se podrazumijeva u tom uzrastu, ali problem nastaje kada se ne prevaziđe ni u kasnijim danima. Zavist se tada potvrđuje kao karakterna osobina. I može da se viđa svakodnevno. U domu, kancelariji, kafiću…

Kada zgodna žena uđe u bilo koju prostoriju, gotovo je logično da izmami uzdahe muškaraca i na sebe navuče gnev pripadnica nežnijeg pola. One je ponekad automatski doživljavaju kao opasnost, koju treba preduprediti zluradim komentarima, čak i kada o njoj ništa ne znaju. Time zavist pokazuje pravo lice osobe, jer se ružnom pričom diskredituje neko ko ništa nažao nije učinio, osim što je lep – tvrdi sociolog.

Dame se uglavnom brane da nisu ljubomorne na izgled drugih, jer ljude ne gledaju kao na seksualne objekte. To pripisuju frajerima, koji se okreću za ženskim grudima i zadnjicom, a kako one tome navodno nisu sklone, nemoguće je da budu zavidne.

Međutim, postoje dokazi koji obaraju tu tezu. Sa namjerom da utvrde mapu pogleda muškaraca i žena dok posmatraju deset slika djevojaka sa različitim dijelovim tijela, psiholozi Sara Gervajz i Majkl Dod uradili su sljedeći eksperiment.

Zamolili su ispitanike oba pola da pogledaju 30 slika deset dama.

Fotografije su bile izmjenjene tako što su na njima smanjeni ili uvećani seksualni djelovi, a zadatak je bio da ocijene izgled i ličnost osobe. Za to vrijeme, uređaj za praćenje aktivnosti oka, mjerio je dužinu zadržavanja pogleda na određenim “tačkama” i određivao oblasti na koje su učesnici oba pola prvo gledali. Iznenađenje – dame su isto koliko i tipovi prvenstveno gledale grudi, zadnjicu, struk i noge.

Potpuno je jasno da žene primjećuju kada je neka od njih bolje građena ili ima ljepši osmijeh, samo je pitanje da li zbog toga zavidi ili je dovoljno samouvjerena da je ne doživljava kao opasnost – kaže Milena.

Djevojka koja pored sebe ima uspješnog ili bogatog muškarca, iz ženskog ugla se uglavnom osuđuje kao sponzoruša. I to je vrlo često neosnovano, pa se može pripisati ljubomori. Drugarice takođe jedna drugoj često zavide na dobrom braku, što, kažu stručnjaci, nije toliko svojstveno muškarcima.

U anketi koju je radio Huffington Post, čak 63 posto slobodnih žena je priznalo da je ljubomorno na svoje udate prijateljice. Psihijatar Rut Majkl kaže da ovakvi podaci ne čude, jer dame bez prstena, koliko god voljele slobodu, ponekad ne mogu da podnesu činjenicu da njihove drugarice uživaju u bračnoj idili.

ČIM OKRENEŠ LEĐA, NEKA TE OGOVARA

NA ženskim forumima, komentara na temu zavisti je pregršt, a dominiraju oni sa sljedećom konotacijom:

* Nevira me to što su žene ljubomorne jedna na drugu uvijek iz istog, najglupljeg mogućeg razloga – izgleda. A ne zbog onog što se ne može dobiti odlaskom kod frizera i u butik.

* Čini mi se da žene često ne mogu u miru da dijele ni kancelariju, firmu, zajedničke prostorije u zgradi, ulice… I sve se to dešava iz nekih banalnih razloga ili bez povoda.

* Dok okreneš leđa, a već neka oplela jezikom po tvojoj torbi, cipelama, kako ti je bezveze u stanu, a dijete ti je nevaspitano.

– Kada žele da se utješe, one ih zamišljaju kako se svakodnevno pate pored muževa. Lakše im je da stvore sliku nesrećne prijateljice, koja mora da kuva, pere i pegla, dok se suprug izležava ili stalno švrlja.

Međutim, u rijetkim trenucima iskrenosti prema sebi, mogu da priznaju da u stvari pate za dobrim mužem i djecom, pa zato tako ružno pričaju o braku drugarica – objašnjava Milena, dodajući da se zavist često proširuje kada žene počnu da se takmiče čije dijete je bolje u školi ili uspješnije u sportu.

U prilog ženskoj zavisti često ide nivo žara sa kojim se “raspali” po nekoj zgodnoj i srećnoj drugarici ili potpuno nepoznatoj osobi. Muškarci su i tu, kažu stručnjaci, blaži i “uljudniji”.

Sigurno ste primjetili i da djevojka lakše prelazi preko zajedljivog komentara ili gesta nekog muškarca, nego žene – kaže Milena.

Zbog ovog osjećanja ženska prijateljstva mogu da budu ugrožena, za razliku od muških, koja ne pucaju zato što je neko među njima privlačniji ili mu je dete genijalnije. Ali, sagovornica “Života plus” kaže da nisu sve djevojke zavidne, kao i da one koje to jesu, treba da počnu da ulažu u sebe, umesto da ogovaraju i šalju otrovne strelice. I dodaje:

Zavist nikome nije donijela ništa dobro, jer je to negativno osjećanje koje truje i “subjekt” i “objekt”. Zato, umjesto da budete ljubomorne ne druge djevojke, pokušajte da iz sebe izvučete ono najbolje. Vodite svoj život, umjesto da patite zbog nečijeg drugog.

NA METI – USPJEŠNE I VOLjENE

Istraživanja pokazuju da žene rijetko osjećaju ljubomoru prema šeficama koje nisu zgodne i porodično zadovoljne, ali zato teško opraštaju onima koje su i uspješne na poslu i atraktivnog izgleda, a još emotivno srećne. (Novosti)

.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender