Dogovor u Minsku: Prekid vatre za tri dana

Dogovor u Minsku: Prekid vatre za tri dana

Dogovor u Minsku: Prekid vatre za tri dana

Putin se obratio novinarima poslije maratonskih pregovora u glavnom gradu Bjelorusije sa liderima Ukrajine, Francuske i Njemačke.

Kijev odbija da pregovara sa samoproglašenim republikama u Donjecku i Lugansku, rekao je Putin i dodao da učesnici razgovora još nisu postigli dogovor o dokumentu o ukrajinskom pomirenju, prenio je “Sputnjik”.

“Ovo je bila najbolja noć u mom životu. Ali i jutro je bilo dobro, bez obzira na sve teškoće u pregovaračkom procesu i postigli smo dogovor o jednoj važnoj stvari”, rekao je Putin.

U posebnom saopštenju koje je objavio Kremlj navodi se da su se lideri Rusije, NJemačke, Francuske i Ukrajine dogovorili da održavaju redovne sastanke kako bi osigurali provođenje sporazuma iz Minska, kao i da poštuju ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet.

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je da je postignut sveobuhvatan sporazum o prekidu vatre, ali da predstoji još mnogo posla do postizanja političkog rješenja ukrajinske krize.

On je ocijenio da postoji realna šansa za poboljšanje situacije u Ukrajini, prenio je Rojters.

Oland je rekao da će zajedno sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i Porošenom zatražiti od EU da podrži sporazum iz Minska.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da u potpisanom dokumentu postoji obaveza da se sve strane vojske povuku sa ukrajinske teritorije.

On je ponovio pred novinarima da su “različiti neprihvatljivi prijedlozi” bili dostavljeni ukrajinskoj strani tokom razgovora.

Porošenko je rekao da je postignut sporazum o oslobađanju ukrajinskog vojnog pilota Nadije Savčenko, koja se nalazi u ruskom pritvoru pod optužbom da je umiješana u minobacački napad u kojem su u Ukrajini ubijena dva ruska novinara.

Portparol njemačke vlade Štefan Zajbert saopštio je da postoji nada poslije 17 sati pregovora i dogovora iz Minska. On je u kratkoj poruci na “Tviteru” rekao da poslije prekida vatre u ponoć, 15. februara, treba da uslijedi povlačenje teškog naoružanja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender