03. 08. 2021.
Najstariji Australijanac (109)  plete džempere za pingvine

Najstariji Australijanac (109) plete džempere za pingvine

Najstariji Australijanac (109) plete džempere za pingvine

Ovaj 109-godišnjak iz države Viktorija provodi vrijeme štrikajući džempere za pingvine, žrtve naftnih mrlja koje za sobom ostavljaju brodovi. Time održava pokretljivost ruku, a čini i dobro djelo.

Fondacija za zaštitu pingvina sa ostrva Filip pokrenula je 2013. kampanju za prikupljanje džempera koje koristi u rehabilitaciji ugroženih ptica.

Čim je od osoblja staračkog doma u kom sada živi čuo za program “Štrikeraj za prirodu” (Knits For Nature), Dejt se odmah prihvatio igala i napravio nekoliko malih džempera.

Najstariji Australijanac (109)  plete džempere za pingvine

Dejt, koji je vještinu štrikanja savladao u mladosti, ima sedmoro djece, 20 unuka i isto toliko praunuka. Dovoljno je star da se sjeća potonuća Titanika 1912. kao i objave Prvog svjetskog rata.

Osim za džempera pingvine, Dejt štrika i šalove za svoje prijatelje kao i odijelca za prijevremeno rođene bebe.

Na pitanje kako doživjeti stotu, Dejt je u razgovoru za Dejli telegraf rekao da je to vrlo jednostavno: “Treba se samo probuditi izjutra”.

Ostrvo Filip je dom kolonije od oko 32.000 pingvina. Godine 2001. oko 400 ptica je upalo u naftnu mrlju, a zahvaljujući džemperićima naučnici su uspjeli da ih gotovo sve spase, javlja Tanjug.

.

DŽemperi sprečavaju trovanje i smrzavanje pingvina čije je perje zamazano naftom.

,

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender