30. 10. 2020.
Akcija SIPA zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

Pretresi u Banjaluci, Laktašima i Srebreniku zbog organizovanog kriminala

Ove osobe su, posredstvom više pravnih lica uvozile razne vrste robe iz Kine. Roba je proslijeđivana drugim pravnim licima koja se bave fiktivnim prometom, ili su robu fiktivno razduživala kroz maloprodaju, te su na njih prenošene poreske obaveze.

Uvoz robe najčešće se stvarno vršio za potrebe preduzeća u vlasništvu kineskih državljana, sve s ciljem da se prometom u unutrašnjem prometu omogući pribavljanje protivpravne imovinske koristi izbjegavanjem plaćanja PDV-a.

Tokom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta finansijska poslovna dokumentacija /fakture, deklaracije uvozne, tovarni listovi, izvodi iz banaka, uplatnice…/ i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Osumnjičeni u ovom predmetu biće saslušani u prostorijama Sipe, nakon čega će, u skladu sa uputstvima postupajućeg tužioca, biti odlučeno o njihovom danjem statusu.

Pretresima su obuhvaćeni objekti koje koriste četiri osobe osumnjičene da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom poreska utaja ili prevara, a u vezi sa članom 31 Krivičnog zakona BiH “pomaganje”, saopšteno je iz Sipe.

Današnje aktivnosti sprovode se prema naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Republike Srpske.

Iz Tužilaštva BiH prethodno je saopšteno da pripadnici Sipe od ranih jutarnjih časova pretresaju fizička i pravna lica širom BiH, te privode osumnjičene za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom poreske utaje ili prevare, kojim je pribavljena protivpravna korist od 8,5 miliona KM, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender