Gavranović: Tužba Autoprevoza neosnovana

Gavranović: Tužba Autoprevoza neosnovana

Gavranović: Nova strategija razvoja grada ne može biti samo spisak želja

U izjavi novinarima, po završetku sjednice, Gavranović je rekao da je savjet razmatrao dva dokumenta – strategiju zapošljavanja na teritoriji grada, te studiju stanja nezaposlenosti. On je istakao da su ovi dokumenti rađeni na bazi zaključaka Skupštine grada iz 2013. godine. Prema njegovim riječima, Savjet za privredu je ocijenio da su ovi dokumenti dali neke dobre analize, ali da ih nije moguće usvojiti u postojećem obliku iz nekoliko razloga.

-Jedan od ključnih razloga je taj što su rađeni na bazi strateških dokumenata čija je važnost istekla 2014. godine. Svi navedeni dokumenti su rađeni u vrijeme kada nije bilo ekonomske krize, kada je gradski budžet bio u uzlaznoj liniji. U međuvremenu smo se suočili sa krizom koja je imala pogubne posljedice, što je izazvalo pad životnog standarda stanovništva, ali i pad budžetskih prihoda. U tom periodu nismo dobili druge izvore finansiranja i pitanje je da li bismo mogli realizovati zadate projekte iz strategije – obrazložio je Gavranović.

Gradonačelnik je dodao da je otvoren proces izrade strategije razvoja grada za period od 2015. do 2020. godine, ističući da je u toj strategiji potrebno realno postaviti ciljeve, što znači da moraju postojati realni izvori finansiranja zadatih ciljeva i projekata, a ne da strategija sadrži samo popis naših želja.

-Jedno od ključnih je i pitanje Tehnološkog biznis parka (TBP). Studiju o TBP je usvojila Skupština grada, ali i tada su ulazni parametri bili bitno drugačiji, odnsono TBP je bio planiran na osnovu besplatnog korištenja zemljišta, a mi smo izvršili reviziju studije i kupili to zemljište za osam milion KM. Naš ineters je da se taj prostor što brže stavi na raspolaganje ulagačima koji su spremni za otvaranje novih proizvodnih pogona – rekao je Gavranović, te najavio da je planirano da Grad Banja Luka ove godine izdvoji 1,8 miliona KM za sređivanje komunalne infrastrukture u TBP.

Predsjednik Područne privredne komore regije Banja Luka, Goran Račić, izjavio je da je jednoglasan stav svih članova savjeta da nova strategija razvoja grada bude izrađena na realnim pokazateljima i da uvaži postojeće stanje, odnosno da se u njoj predvide i drugi vidovi finansiranja kao što je javno-privatno partnerstvo.

Na ovoj sjednici, Savjet za privredu je zaključio da sve linije pomoći prilikom zapošljavanja ostaju i dalje na snazi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender