25. 07. 2021.
Prijave Tužilaštvu zbog nestalih 5 miliona evra iz Bobar banke

Prijave Tužilaštvu zbog nestalih 5 miliona evra iz Bobar banke

Transparensi: Slavica Injac poručila građanima da sami moraju kontrolisati rad banaka

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) najoštrije osuđuje izjavu direktorice Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Slavice Injac, kojom je građanima poručeno da bi sami trebali paziti na poslovanje banaka. Injac je po završetku sjednice Narodne skupštine RS, na kojoj je usvojen izvještaj Agencije za bankarstvo RS,  povodom gašenja Bobar banke i sumnji u stabilnost banaka, ali i rada Agencije, izjavila: „Onaj ko ima više sredstava treba da ima više ekonomskog znanja i neka prati revizorske izvještaje, sajtove banaka i neka traži informacije od samih banaka.“

Direktorica Agencije za bankarstvo RS na ovaj način je ne samo obesmislila postojanje nadzorne institucije bankarskog sistema na čijem je čelu, već je praktično klijentima Bobar banke poručila da su sami krivi što su oštećeni njenom propašću, navodi TIBiH u saopštenju.

“TI BiH podsjeća da je Zakonom o Agenciji za bankarstvo RS predviđeno da je Agencija upravo osnovana radi uređenja i kontrole bankarskog sistema. Takođe, Statutom Agencije je predviđeno da Agencija obavještava javnost davanjem blagovremenih informacija, izdavanjem službenih publikacija, održavanjem konferencija za štampu i stvaranjem uslova za upoznavanje javnosti sa radom Agencije. TI BiH smatra da je takve uslove nemoguće stvoriti ako dirketorica Agencije za bankarstvo RS poručuje građanima da sami vode računa o stabilnosti banaka tragajući za informacijama”, navedeno je u saopštenju.

Ovakvom izjavom, Injac je narušila ugled Agencije, za šta je prema Zakonu o Agenciji za bankarstvo RS predviđena mogućnost razrješenja dužnosti, i dovela je u pitanje smisao postojanja regulatornog tijela poručujući građanima da sami kontrolišu rad banaka, kaži iz TIBiH.

“TI BiH napominje da je nedopustivo da direktorica nadzorne agencije koja kontroliše stabilnost bankarskog sistema najotvorenije poručuje korisnima finansijkih usluga da sami vode računa o poslovanju svojih banaka, tako što će dodatno obrazovati, ili tragati za informacijama”.

Stoga, TI BiH zahtijeva da se o ovoj izjavi oglasi Upravni odbor Agencije i ministar finansija Republike Srpske, te da se pokrene i postupak utvrđivanja odgovornosti Agencije i njenog rukovodstva za propast Bobar banke, kao i da se utvrde odgovorni za sve zloupotrebe kriminal koje su dovele do njene likvidacije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender