31. 07. 2021.
ŽRS planira veći minus i manje radnika

ŽRS planira veći minus i manje radnika

Željeznice RS: Otkazi za radnike sa najmanje radnog staža

U rebalansu plana poslovanja “Željeznica RS” Doboj za period od 2014. do 2016. godine navedeno je da je ovo preduzeće planiralo da na kraju prošle godine ima 3.000 radnika.

Međutim, na kraju juna 2014. godine u ŽRS je radilo 3.377 radnika, pa je nemoguće bilo očekivati da ih na kraju te godine bude 3.000. Zbog toga je plan zaposlenih u ŽRS u 2014. godini rebalansiran na 3.300 – navedeno je u planu.

Dodali su da će u idućem periodu višak radnika u ovom preduzeću smanjivati na tri načina i to penzionisanjem, preraspoređivanjem u druga društva, te isplatom otpremnine zaposlenima.

Otpremnine će isključivo dobiti oni radnici za koje ne bude postojala mogućnost bilo kakvog drugog načina rješavanja njihovog radno-pravnog statusa. Zbog značajnog iznosa novca koji je neophodno obezbijediti za otpremnine, na ovaj način rješavaće se status zaposlenih sa radnim stažom do deset godina – navedeno je u rebalansu plana poslovanja.

Dodali su da će mjesta penzionisanih radnika popuniti preraspoređivanjem zaposlenih, ali i prijemom novih radnika.

Kada je u pitanju preraspoređivanje radnika, misli se na ona društva koja bi u postupku restrukturisanja “Željeznica RS” mogla da budu osnovana, samostalno ili kroz različite oblike poslovno-tehničke saradnje ili javno-privatnog partnerstva – navodi se u planu.

Direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović, kao i izvršni direktor za ekonomske poslove u ovom preduzeću Branislav Đurica, juče su nisu javljali na telefone.

Predsjednik Sindikata mašinovođa ŽRS Simo Cvjetković rekao je da će zajedno sa upravom ovog preduzeća pronalaziti rješenja za smanjenje broja zaposlenih.

Naš prijedlog je da se prekvalifikuju pojedini radnici, te da se prerasporede na ona mjesta gdje sada u ŽRS nema dovoljan broj zaposlenih. Nećemo tek tako dopustiti da se isplaćuje otpremnina i da radnici ostaju bez posla. U dogovoru sa ostalim sindikatima, te sa upravom, ali i sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, pokušaćemo da spasimo što je više moguće radnih mjesta – naglasio je Cvjetković i dodao da je nemoguće očekivati da se broj radnika u ŽRS smanji u kratkom vremenskom periodu na optimalan nivo.

Akcionari

Rebalans plana poslovanja ŽRS za period od 2014. do 2016. godine biće razmatran na vanrednoj sjednici akcionara, koja je zakazana za 20. februar.

Predsjednik Skupštine akcionara ŽRS Milan Bešir rekao je da je rebalans plana poslovanja usvojila uprava ŽRS, te Nadzorni odbor ovog preduzeća.

On je dodao da će konačnu odluku o ovom dokumentu donijeti akcionari 20. februara, piše Glas Srpske.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender