31. 07. 2021.
Kratka istorija Narodne skupštine Republike Srpske

Kratka istorija Narodne skupštine Republike Srpske

I Republika Srpska ukida “bijeli hljeb”?

Ono što je zanimljivo jeste da je praktično sve ijedan poslanik NS RS kojeg smo prozvali barem javno podržao ukidanje te naknade, u narodu poznatije kao “bijeli hljeb”, istovremeno naglašavajući da će podržati takvu inicijativu ukoliko dođe na dnevni red.

Ipak, niko od njih još nije razmišljao da sam pokrene takvu inicijativu i predloži NS RS da o tome raspravlja.

PITANJA: “Pred komisijom ćemo pokrenuti niz pitanja, uključujući i pitanje ‘bijelog hljeba’. Zasad ne mogu određeno reći u kojem smjeru će ići – da li za potpuno ukidanje ili smanjenje ovog prava. Bilo je slučajeva da i oni koji imaju obezbijeđeno radno mjesto uzimaju ‘bijeli hljeb’ i nešto tu treba rješavati, da li na način da se onima koji zaista nemaju posao obezbijedi ova naknada ili da se isplata smanji na tri mjeseca”, rekla je Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS – NS – SRS i predsjednik Administrativne komisije NS RS.

Ova komisija je nadležna za isplatu “bijelog hljeba” kad su u pitanju poslanici koji nisu obnovili mandate u NS RS. Iz prošlog saziva njih 28 ostvarilo je i koristi pravo da u narednih šest mjeseci prima platu, a ukoliko svi oni ovo pravo budu iskoristili do kraja, iz budžeta RS biće isplaćeno oko 375.000 KM.

Pored poslanika, pravo da primaju plate nakon što odu sa funkcije u narednih šest mjeseci imaju i funkcioneri jedinica lokalne samouprave te ministri u Vladi RS. Ova prava nisu definisana jedinstvenim zakonom, pa tako ovu materiju regulišu od poslovnika, preko zakona, do odluka Vlade RS.

MINISTRI: Kada su u pitanju ministri u Vladi RS, zasad je jedino poznato da to pravo koristi Gorana Zlatković, bivši ministar pravde RS. Ministarske privilegije, kao i plate, definisane su, inače, ranijom odlukom Vlade RS, a trenutno nije poznato da li će ovdje doći do kakvih izmjena.

Takođe, i većina funkcionera lokalne samouprave poslije izbora 2012. godine iskoristila je svoje pravo da prima naknadu u periodu od šest mjeseci nakon što im je okončan mandat.

Radovan Vuković, poslanik SNSD-a, kaže da bez obzira da li će neko pokrenuti inicijativu “bijeli hljeb” treba ukinuti i da vjeruje da će nakon što to bude urađeno na nivou BiH, ovo pitanje biti pokrenuto i u RS.

“Isplatu naknada nakon okončanja mandata treba ukinuti, bez obzira da li će biti te inicijative ili neće”, rekao je Vuković.

Među poslanicima u RS gotovo svi su, barem javno, rekli da bi podržali inicijativu ukidanja “bijelog hljeba”.

PAKET: “Treba razmišljati u smjeru ukidanja ‘bijelog hljeba’, ali i drugih privilegija na koje odlazi ogroman novac. To treba rješavati u paketu jer, recimo, status predsjednika RS nakon isteka mandata uopšte nije riješen i to pod hitno treba uraditi, ne zbog toga što će neko od njih dobiti nešto, već zbog ugleda kojeg predsjednik ili bivši predsjednik treba da ima”, rekao je Krsto Jandrić, šef Kluba poslanika NDP-a u NS RS.

I u SDS-u kažu da su za ukidanje toga da funkcioneri imaju pravo na naknadu nakon što im istekne mandat, jer, kako kažu, nivo sadašnje javne potrošnje ne može da se pokrije izvornim prihodima RS.

“Sigurno treba razmišljati o ukidanju ‘bijelog hljeba’ u RS jer poslanici i funkcioneri sasvim su dovoljno plaćeni i imaju prostora i vremena da nađu novi angažman nakon što odu s funkcije”, rekao je Milenko Stanić, član SDS-ovog odbora za finansije.

TROŠKOVI: Inače, svi se slažu da novac koji bude isplaćen za “bijeli hljeb” nije veliki u odnosu na druge troškove, kao što su putni troškovi, reprezentacija, smještaj, itd.., ali da ipak treba ići u korak sa normalnim sistemima i ukidati privilegije koje praktično u takvom obliku ne postoje nigdje.

“Treba tražiti mjesta za štednju. Međutim, treba se ponekad staviti i u situaciju visokih državnih funkcionera u šezdesetim godinama života, recimo predsjednika države, vlade, itd. koji s istekom mandata ostaju u jednoj vrsti vakuuma. Neko rješenje za te ljude mora postojati, možda u smjeru prijevremenog penzionisanja onih koji pređu 60 godina”, rekao je Perica Bundalo, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS, dodajući da isplate onima koji završe mandat treba da budu manje, ali da se ne mogu ni ostaviti bez ikakvih primanja ukoliko nemaju drugi angažman.

DEFINISANJE: U koaliciji “Domovina” kažu da pitanje “bijelog hljeba” ne treba posmatrati na način da li ga ukinuti ili ostaviti, već riješiti sa jasno definisanim pravilima ko ima pravo na to, a ko ne.

“Ima ljudi koji poslije funkcije ostaju bez ikakvih primanja, ali i onih koji to zloupotrebljavaju i ne žele da se vrate na ranije radno mjesto jer im je plata ovdje veća. Nisam za to da se to potpuno ukine, ali jesam da se riješi sistemski”, rekao je Senad Bratić, potpredsjednik NS RS iz koalicije “Domovina”.

Predstavnički dom parlamenta BiH u prvom čitanju usvojio je izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH prema kojem izabrani funkcioneri i nosioci funkcija nakon prestanka mandata imaju pravo na jednogodišnju naknadu u iznosu plate koju su primili na tom mjestu.
U RS i članovi Komisije na “bijelom hljebu”

Osim poslanika, ministara i funkcionera lokalne samouprave, čak i neke agencije i komisije kao što je Regulatorna komisija za energetiku RS svojim Pravilnikom o radu definisale su da predsjednik i članovi nakon isteka mandata primaju naknadu u visini plate za šest mjeseci.

“Predsjedniku i trojici članova Regulatorne komisije ističe mandat, zbog čega je potrebno predvidjeti i troškove naknada plata u visini neto plate, za ove zaposlene za šest mjeseci u skladu sa Pravilnikom o radu Komisije”, piše u Prijedlogu budžeta Regulatorne komisije za energetiku RS za ovu godinu, pišu Nezavisne novine.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender