25. 07. 2021.
“Aerosmit”, ali na banjalučki način

“Aerosmit”, ali na banjalučki način

“Aerosmit”, ali na banjalučki način

Banjalučanin Dragan Moconja ima 28 godina, a njegova kreativnost i upornost u ostvarenju dječačkog sna doprinijeli su stvaranju “Rok simfonije”, a sa njom i potpuno nove dimenzije na banjalučkoj muzičkoj sceni, pa i u cijeloj RS.

Iako je ova vrsta zvuka odavno ustoličena u svijetu, od “Apokaliptike” do “Aerosmita”, u gradu na Vrbasu ona je doživjela vrhunac u oktobru prošle godine kada je banjalučka “Rok simfonija”, sastavljenih od školovanih muzičara, akademaca i profesora privrženih klasičnom, ali i rok zvuku imala svoj prvi veliki koncert u Banskom dvoru.

Početna iskra cijele priče nastala je još 1991. godine kada sam jednog jutra slušao snimak “Aerosmita” sa dodjele nagrada MTV, gdje oni izvode svoju kultnu stvar “Drim on” sa simfonijskim orkestrom, na šta sam “odlijepio”, a to me inspirisalo da malo kasnije počnem da okupljam ljude i da svi zajedno radimo na realizaciji sličnog zvuka u našoj režiji – priča Moconja za “Novosti”.

“Rok simfoniju” čini više od 50 muzičara svih starosnih uzrasta. Okosnicu cele priče čini petočlani bend “Tupas mene”.

Pored tog benda čiji sam i ja član, ekipu čine profesori muzike, dvadesetak članova gudačkog orkestra, 14 članova hora, klavir i vokalni solisti. Meni je pripala uloga solo gitariste. Ovaj instrument sviram jako dugo, a pored toga, bavim se komponovanjem, s tim da još uvek nismo radili ništa autorski, što ne znači da možda nećemo već na sljedećem izvođenju iznenaditi publiku i sve koji podržavaju ovaj projekat – kaže Moconja.

Želim posebno da istaknem i svesrdan angažman Davora Tojčića, vokala benda “Tupas mene” koji je, osim toga što pjeva, preuzeo na sebe odgovornost organizacije. Tu je i Milana Smiljanić, koja izvanredno prilagođava orkestarske partiture, Dušan Pokrajčić koji prilagođava horske partiture, kao i dirigent Branka Radošević Mitrović, bez čije dirigentske palice to ne bi zvučalo onako kako zvuči.

Repertoar “Rok simfonije” se sastoji od obrade stranih, kultnih rokenrol numera koje izvode sa orkestrom i horom.

– Program čine pjesme koje su obilježile rokenrol scenu prošlog vijeka i koje će ostaviti neizbrisiv trag u istoriji muzike. Sam repertoar dopunjavamo i dorađujemo svakodnevno i iz probe u probu. Svi zajedno radimo probe jednom sedmično, s tim da svi odvojeno imaju probe tokom sedmice bar jednom do dva puta i to se odnosi i na hor, bend i orkestar.

Sljedeći koncert “Rok simfornija” imaće u Gradišci, 15.marta u Kulturnom centru.

BANjALUČANI REAGOVALI FANTASTIČNO

– Generalnu probu imali smo u oktobru, kada smo održali dva koncerta u Banskom dvoru – kaže naš sagovornik. – Banjalučani su reagovali fantastično. Zaiteresovanost je bila tolika da smo mogli i tri – četiri dana da sviramo, a da sala KC “Banski dvor” ostane puna do posljednjeg mesta. Sama ta činjenica nam je dala novi elan da idemo dalje i da se usavršavamo, kao i da se predstavimo ljudima mimo Banjaluke, jer je narod generalno, što je bilo i više nego očigledno, željan ovakvih stvari, pišu beogradske Noosti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender