25. 07. 2021.
Bečki bal i sikiracija

Bečki bal i sikiracija

Bečki bal i sikiracija

Ne bih išao na Bečki bal ni da je ulaznica koštala 1KM. Naravno da nisam ni za 170 evra, a čini mi se da mi je takvom nezainteresovanom u ove posljednje dvije nedjelje previše puta sa različitih strana neko u uho viknuo: Bečki bal! 170 evra!

U Beogradu je Bečki bal do sada organizovan tri puta, a posljednji put pod pokroviteljstvom premijera Aleksandra Vučića koji je bio član počasnog odbora manifestacije. To u srpskim medijima nije izazvalo reakciju kakvu je isti događaj izazvao u Banjaluci. Pregršt kulturnih događaja u prestonici Srbije lako učine jedan Bečki bal nevidljivim.

Neko bi to iskoristio pa zaključio da je Banjaluka i dalje provincija u kojoj se svaki vašar pa i ovaj bečki komentariše na glavnom gradskom korzou koji je sada premješten u virtuelnu stvarnost.

Ono što je stvarno potrebno gradu je malo više ”Boli-me-briga” tableta kada su pitanju događaji koji nisu nanijeli nikakvu štetu gradu, ljudima, a bogami ni budžetu grada ili republike. Proporcionalno sa ovim lijekom treba uzimati malo više ”Brinem se i sikiram” tableta za one stvari na koje vlast troši novac iz osjetljive javne kase.

Vlada RS i grad Banja Luka dali su do sada stotine hiljada KM opravdano, a bogami i neopravdano, raznim balovima i koncertima.

Podsjetićemo da je za koncert Lenija Kravica 2009. gradska uprava Banjaluke donirala 100.000 KM i besplatno korištenje Gradskog stadiona, a da je Vlada RS dodala još 300 hiljada.

A ulaznice su se naplaćivale.

Iste godine – izgleda je 2009, što kaže naš narod ”bog po zemlji hodao” – donirale su se stotine hiljada KM iz državnog budžeta i za bokserski događaj na kojem je gostovala Brena. I tad su se ulaznice naplaćivale.

Bečki bal, koliko znamo, nije tražio nikakvu pomoć grada i Republike Srpske – za promjenu. Hvala, doviđenja. ”Neka rade šta hoće među svoja četiri zida”.

Da su naša premijerka ili predsjednik slijedili Vučićev primjer pokroviteljstva bala, uz Vinka Vikom Perića bila bi to savršena kanta za nabijanje i višednevnu zezanciju. Ovako je i sam g-din Perić dovoljan (čovjek non-stop nosi leptir mašnu, morao je negdje prošetati), uz riječi one djevojke koja kaže da banjalučka omladina troši 300 evra subotom u gradu.

Dok se smijemo slikovitom ”vikom” gostu zaboravljamo da su u Kristalnoj sali hotela Bosna nastupili i domaći umjetnici, profesionalci.

Bečki bal nije sramota za Republiku Srpsku. Sramota je, recimo, kada u Sarajevu 28. juna povodom stogodišnjice Principovog pucnja organizujete koncert Bečke filharmonije i polažete žuto-crne vijence na spomen ploču koju su fašisti različitih epoha i fela razbijali.

Ako mislite da je Bečki bal nova agresija mrske Austro-Ugarske na krhku kulturu, u odbranu Banjaluke staće još jedna nezavisna galerija koju je grad dobio proteklog vikenda i renovirano Studentsko pozorište čije otvaranje je zakazano za tri dana.

Za razliku od Bečkog bala, to su već vijesti.

(Moj kontakt/Ž. Svitlica)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender