25. 07. 2021.
Ukrajina: Primirje pod granatama

Ukrajina: Primirje pod granatama

Ukrajina: Primirje pod granatama

U blizini ukrajinskog grada Luhanske i danas je došlo do žestoke artiljerijske vatre između ukrajinskih snaga i proruskih separatista, uprkos prekidu vatre koji je stupio na snagu tokom vikenda, javlja AP.

Iako je primirje stupilo na snagu 15. februara ono se u potpunosti ne poštuje, a ukrajinske i proruske snage jedni druge optužuju za kršenje sporazuma o primirju na istoku Ukrajine.

Portparol ukrajinske vojske Anatolij Stelmak saopštio je da su proruske snage nastavile sa napadima na strateški železnički čvor u Debaljcevu, a očevidci su rekli da se čuje teško granatiranje u tom području, prenela je agencija Rojters.

Stelmak je rekao da su se napadi na Debaljcevo intenzivirali u porođenju sa prethodnim danima i da proruske snage upotrebljavaju sve vrste oružja.

“Proruskim snagama je naređeno da zauzmu Debaljcevo po svaku cenu”, rekao je portparol ukrajinske vojske.

U Vuhlehirsku, oko 10 kilometara zapadno od Debaljceva, čuje se granatiranje iz pravca grada, sa udarima na svakih 10 sekundi, javio je izveštač agencije Rojters.

Vojska Ukrajine je saopštila da su vladini položaji gađani 112 puta u poslednja 24 sata i da su vladine snage uzvratile samo onda kada su se našle na udaru.

Najmanje pet ukrajinskih vojnika je poginulo, a 22 je ranjeno u napadima proruskih snaga na mesto Širokino, kod Marinupolja, rekao je jedan od portparola ukarijnske vojske Dmitro Čali.

Istovremeno, portparol proruskih snaga Eduard Basurin rekao je danas na konferenciji na novinare da su vladine snage noćas započele artiljerijski napad na Horlivku, grad pod kontrolom proruskih boraca, prenela je agencija AP.

Samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika obustaviće saradnju s Kijevom ako se Ukrajina priključi NATO, prenela je agencija TASS.

“Svaki korak Kijeva prema NATO ili bilo kojem drugom antiruskom vojnom savezu je za nas neprihvatljivo. U svakom slučaju, odmah ćemo da obustavimo saradnju sa Kijevom i smatraćemo bezvrednim minski sporazum”, poručili su u saopštenju lideri samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk Denis Pušilin i Vladislav Deinego.

Povlačenje teškog naoružanja započelo je u Donbasu prema dogovoru iz Minska, prenela je agencija TASS.

Bezbednosna zona trebalo bi da bude uspostavljena u konfliktnoj zoni u naredne dve nedelje, prema sporazumu postignutom u beloruskoj prestonici.

Agencija AFP, međutim, prenela je da ukrajinska vojska ne planira da povuče svoje teško naoružanje sa linije fronta, zbog kontinuiranih napada proruskih snaga, rekao je portparol kijevske vojske Vladislav Seleznjov.

“Kako možemo da povučemo oružje ako proruske snage nastoje da nas napadnu sa tenkovima i konstantno pucaju na nas?”, naglasio je Seleznjov.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozdravio je primirje na jugoistoku Ukrajine i izrazio je zabrinutost zbog izveštaja o nasilju u području Debaljceva, prenela je agencija TASS.

Ban je pozvao sve strane u konfliktu da poštuju primirje bez izuzetka, navedeno je u saopštenju.

Učesnici Kontakt grupe za Ukrajinu održaće videokonferenciju kasnije u toku dana, rekao je Pušilin.

Pušilin je rekao da samoproglašena Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika nemaju primedbe na predstavnika Kijeva Leonida Kučmu, prenela je agencija TASS.

MERKEL: PRIMIRIJE U UKRAJINI SE UGLAVNOM POŠTUJE

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da se primirje na istoku Ukrajine uglavnom poštuje, ali nastavak sukoba oko železničkog čvorišta Debaljcevo daje razlog za zabrinutost, izjavio je danas portparol kancelarke Štefen Zajbert.

On je tokom redovne konferencije za štampu u Berlinu istakao i da je važno da od sutra započne povlačenje teškog naoružanja, kako je predviđeno mirovnim sporazumom postignutim prošle nedelje u Minsku, preneo je Rojters.

Nešto posle te Zajbertove izjave je, međutim, ukrajinska vojska saopštila da nije spremna da povuče oružje zato što proruske snage krše prekid vatre.

Pored toga, proruske snage su objavile da će početi da povlače teško naoružanje sa prve linije fronta tek kad primirje “počne u celosti da se primenjuje”.

“U skladu sa sporazumom iz Minska, povlačenje vojnog naoružanja može da bude započeto tek pod određenim uslovima, a jedan od njih je i potpuni prekid vatre”, izjavio je portparol ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke republike Eduard Basurin.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender