31. 07. 2021.
Banjaluka: Večeras paljenje svijeća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja za stradale u “Oluji”

Banjaluka: Večeras paljenje svijeća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja za stradale u “Oluji”

Banja Luka: Svi projekti odloženi ”za bolje sutra”

I dok se u nekim slučajevima zaista radi o projektima koji su još preka potreba za građane, ostali su očigledno spomenuti tek priče radi, mada je i za neke od takvih iz gradskog budžeta naplaćena izrada projekta i prateće dokumentacije.

Budući projekti na dugom štapu

U jeku povećanja plata i dizanja kredita te zapošljavanja na budžetske jasle, dok je gradski budžet bio dvostruko veći od sadašnjeg, bilo je i priče o mnogim budućim projektima koji bi od Banjaluke napravili, kako su mnogi voljeli da kažu, evropsku metropolu, a onda je sve krenulo silaznom putanjom, pa se odustalo ne samo od stadiona ili kolektora, nego novca nedostaje i za samo funkcionisanje gradskih službi, a na periferiji grada mnogi još nemaju ni vodu za piće.

Svjetska ekonomska kriza, za koju je u vrijeme predstavljanja maketa i plaćanja projekata i studija rečeno da će nas zaobići, udarila je sa zakasnelim dejstvom baš u trenutku kada je grad probio limit za zaduživanje i dizanje kredita, a onda su se prošle godine desile i razarajuće poplave, koje su pogodile sve aspekte života osim plata zaposlenih u Gradskoj upravi.

Banjalučani odavno ne polemišu o tome treba li gradu tramvaj ili ne, te “Alianc arena” na Banjalučkom polju, jer dobar dio njih još sanira štetu od poplava i klizišta, smrzavaju se pored mlakih radijatora ili pokušavaju da nađu način kako da, pored postojećih obaveza, ispoštuju najnovija poskupljenja komunalnih usluga.

Bez kapitalnih ulaganja

Početkom godine iz Gradske uprave su poručili da u 2015. godini nema novca ni za kakva kapitalna ulaganja, ali to se nije odnosilo na gradnju škole na Starčevici ili gradnju kolektora i prečistača otpadnih voda i kanalizacije koja se ulijeva u Vrbas, nego na krpljenje katastrofalnih puteva kroz Priječane, Šargovac, Kuljane, most kod Vitaminke…

Tako se za vrlo kratko vrijeme od najave gradnje i plaćanja izrade idejnog rješenja za novi veliki most između Centra i Obilićeva u Docu, stiglo do praznih džepova i za popravak visećeg mosta u Česmi.

O spomeniku palim borcima VRS, koji je trebalo da bude započet prošle godine, takođe se više ne priča, a posljednja vijest je da je 20 boraca od grada dobilo po 100 maraka pomoći.

Groblje u Vrbanji i TBP

Tehnološki biznis park u Ramićima i Centralno gradsko groblje u Vrbanji neki su od kapitalnih projekata koji su ipak dovedeni do kraja, pa su u Vrbanji već obavljene prve sahrane, a u Ramiće uselili prvi investitori te izgrađeni proizvodni pogoni.

U slučaju novog groblja, radilo se o višegodišnjem prioritetu, jer je nekoliko dana prije puštanja u upotrebu u gradu bilo tek nekoliko slobodnih grobnih mjesta, dok je ovim dobijen kapacitet za nekoliko narednih decenija.

(Pres)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender