02. 08. 2021.
Tegeltija: Očekujem da Srpska danas dobije budžet

Tegeltija: Očekujem da Srpska danas dobije budžet

Tegeltija očekuje da poslodavci prijave radnike koji rade na crno

Tegeltija je istakao da je neophodan i efikasniji rad kontrolnih organa.

“Predložićemo da dođe do smanjenja zbirne stope opterećenja rada sa 33 na 31,6 odsto”, rekao je Tegeltija za “Glas Srpske” i dodao da će biti predloženo povećanje poreza na potrošnju na osnovu čega će biti nadoknađen najveći dio gubitka po osnovu doprinosa.

On je uvjeren da će na nivou BiH biti podrške za izmjene Zakona o akcizama kojim bi dio prihoda od akciza za duvan i alkohol išao u zdravstvo, iako Vlada ne planira da iz akciza pokrije gubitak prihoda Fonda zdravstvenog osiguranja, već da obezbijedi dodatna sredstva za liječenja izazvana konzumiranjem alkohola i duvana.

“Od toga koliko ćemo korigovati akcize zavisi i koliko će biti sredstava, ali mislimo da se malim korekcijama Fondu može obezbijediti između 35 i 40 miliona KM”, naveo je Tegeltija.

On je podsjetio da je krajem 2013. godine uveden neoporezivi dio plate od 200 KM, na osnovu čega je privredi ostalo oko 80 miliona KM, a da će na osnovu smanjenja doprinosa dobiti dodatna 53 miliona KM, te da Vlada očekuje da ta sredstva budu utrošena, prije svega, na tehnološko unapređenje proizvodnje da bi bila obezbijeđena konkurentnost, povećana proizvodnja i broj zaposlenih.

“Pokušavamo već duže vrijeme da uvedemo nižu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice, na lijekove i drugu užu grupu proizvoda, ali do sada nismo imali saglasnost FBiH. Opredijeljeni smo da povlašćena stopa treba da se kreće na nivou 50 odsto opšte stope za koju još nismo donijeli odluku kolika bi mogla biti”, istakao je Tegeltija.

Ministar finansija je rekao da će biti predložena jedinstvena stopa poreza na nepokretnosti od 0,25 odsto da bi bile izbjegnute slabosti čestih promjena, te da se nižom stopom od 0,20 odsto oporezuju objekti koji se koriste za proizvodnju.

On je dodao da će radna grupa koja se bavi unapređenjem kontrole rada i analizom svega što utiče na rad kontrolnih organa Vladi u martu predložiti program sprečavanja sive ekonomije unutar koga će biti sve mjere koje se tiču i rada Poreske uprave i inspekcijskih organa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender