02. 08. 2021.

Kivi iz Potkozarja

Bračni par Subhija i Fikret Bećirević iz Kozarske Dubice već 15 godina u svom dvorištu uzgaja ovo južno voće. Danas imaju tri plodna stabla koja su u vrijeme berbe dala 103 kilograma kivija. Pružaju se, poput vinove loze, preko držača i ukrašavaju dvorište Bećirevića u centru Dubice.

– Prva sadnica kivija, prije 15 godina, stigla je u naše dvorište iz Crne Gore. Danas imamo tri stabla. Rekord nam je godišnji prinos od 146 kilograma. Kad smo sadili prvu sadnicu, ja sam dosta čitao o ovom voću, pa sam se držao uputstava da je najbolji položaj sever-jug. To se pokazalo ispravnim, a i stabla su dosta zaklonjena kućama. Rađaju svake godine, ali prošle je rodio toliko bogato kako ne pamtimo – kaže Fikret.

Bećirevići svoj kivi ne prodaju, već poklanjaju najčešće rodbini i prijateljima.

– Srećni smo kad poklanjamo drugima. Od našeg kivija svašta pravimo. Imamo i drugog voća, pa onda cijedimo sokove, kuvamo džemove, svašta. Sve je prirodno, bez konzervansa. U našem dvorištu imamo i smokvu, nar, aroniju, japansku jabuku. Mislim da kivi bogato rađa, jer ga gajimo s puno pažnje i ljubavi, a onda nas biljka nagradi – kaže Subhija.

Berba kivija počinje od oktobra, ali traje i do duboko u zimu. Kivi, kažu Bećirevići, štiti zdravlje, jača imunološki sistem, bogat je vitaminima. Sa kivijem, tvrde oni, nema ni prehlade ni gripa, jer priroda i liječi i nagrađuje.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender